We drinken er geen biertje op

Gisteren verstopte hij zich nog achter mijn benen als er vreemde mensen binnenkwamen. Nu is hij geslaagd. Over een paar maanden begint hij met een opleiding Bank- en Verzekeringswezen (gaap je al? Ik wel). Ik moet mezelf er constant aan herinneren dat mijn broertje geen drie meer is, maar zestien.

2000: Br33z4hZ op je veertiende
Ik vind hem overal te jong voor. Als ik hoor dat hij stiekem bier heeft gedronken, denk ik: ‘Nu al? Waarom kan hij niet gewoon ranja nemen?’ Terwijl ik op mijn zestiende al om het weekend uitging en van die vieze mixdrankjes achteroversloeg, bijvoorbeeld RWRB (rode wodka-Red Bull). Dat was trouwens niet mijn eerste kennismaking met alcohol: op feestjes in de kelder bij mijn vriendinnen thuis dronken we op ons veertiende al Br33z4hZ. Dat is nu ook iets wat je je niet meer voor kunt stellen. Ik niet, in ieder geval. Dat zou betekenen dat mijn kleine babyzusje van dertien volgend jaar al begint met mierzoete alcoholische ondeugden. Ik vind het al heel wat dat ze mascara draagt.

1994: shag halen voor oma
Vroegâh, toen ik nog heel klein was, stuurde mijn oma me vaak naar de sigarenboer op de hoek om een pot shag voor haar te halen. De extra gulden die ik meekreeg mocht ik uitgeven aan snoepjes, dus kwam ik vaak thuis met 20 kikkertjes en 1 pot shag. Toen ik op mijn zeventiende in de supermarkt werkte, mocht ik de twee kleine jongetjes die een pakje sigaretten kwamen halen voor hun moeder niets meegeven. O, en dat blikje Shandy met 0,5% alcohol moesten ze ook inleveren.

1980: roken op je werkplek
Tijden veranderen en vormen daarmee de mensen die erin opgroeien. Mijn broertje vindt het heel maf dat ik de tijd nog heb meegemaakt waarin je mocht roken in de kroeg. Ik kijk mijn ouders dan weer gek aan als ze vertellen dat je in hun tijd op je werk rustig een sigaret achter je bureau mocht opsteken. En mijn opa en oma hadden vroeger feestjes waarbij ze schaaltjes met verschillende soorten sigaretten op tafel zetten, zodat de gasten gewoon hun eigen merk konden roken. Tegenwoordig kost een pakje sigaretten meer dan een goede nagellak en is roken afgegleden van ‘hip’ naar ‘sociaal geaccepteerd’ naar ‘alleen nog buiten als het echt moet’ naar ‘absoluut not done’.

2034: alcohol – wat is dat?
Ik vermoed dat alcohol datzelfde lot te wachten staat. Over twintig jaar vragen mijn kinderen aan mijn broertje: ‘Maar ome Sven, mocht je vroeger echt al op je achttiende drinken? En in mama’s tijd al op je zéstiende, maar eigenlijk heus wel eerder? Waarom dan? Alcohol is toch superslecht voor de ontwikkeling van hersencellen, vooral bij een brein dat nog in de groei is?’ (Mijn kinderen worden heel irritant en welbespraakt, even dat je het weet.) En dan gaan ze naar een Frisfeest, omdat dat stiekem net zo leuk is als een zuipfeest. Het feestje wordt tenslotte niet gemaakt door het drankje of het stinkstokje in je hand, maar door de mensen met wie je samen bent.

Ik wou alleen dat die wetenschap al was doorgedrongen toen ik veertien was. Dan had ik misschien nog wat extra bonushersencellen gehad.

Afbeelding: Lotus Caroll