Wielrenterroristen

De ANWB wil de wielrenners op mooie zomerse weekenddagen van de wegen weren. Ze geven te veel overlast. Nou, daar moeten we het maar eens even over hebben!

De irritatie over de drukte op de fietspaden en het onbehoorlijke gedrag van wielrenners, is er al langer, maar doordat er de afgelopen weken ernstige ongelukken zijn geweest waar wielrenners bij betrokken waren, is de hele discussie maar weer eens opgelaaid.

Dat zijn de oetlullen
Ik ken ze ook hoor, die groepen wielrenners die doen alsof de openbare weg een tijdritparcours is. Die schreeuwend langs komen rijden, die baby’s van de weg duwen en bejaarde vrouwen slaan. Die mannen (het zijn eigenlijk altijd mannen) noem je: oetlullen. Die mannen snappen niet dat het verkeer een gezamenlijk dingetje is. Dat de rest van de weggebruikers geen boodschap hebben aan hun PR. En: dat er, als je dood in de hemel bent, er verrekte weinig valt te fietsen. (Al weet ik dat laatste niet zeker.)

Die groepjes, daar moet eens iets aan gedaan worden. Die moeten eens flink aan hun oor getrokken worden. Maar een totaal verbod op wielrenners in de weekenden, is natuurlijk te belachelijk voor woorden.

Hartelijk bedankt voor de medewerking
Ik doe echt niemand kwaad. Ik groet vriendelijk, ik vraag beschaafd of ik er even langs mag, en daarna bedank ik hartelijk voor de medewerking. Echt. En mijn vrienden zijn niet anders. Het gros van de wielrenners zijn hartstikke relaxte mensen, die heus wel snappen dat je het fietspad niet voor jezelf hebt, en dat jij degene bent die moet opletten, omdat je altijd harder fietst dan je mede-weggebruikers denken.

Stomme ANWB. Zorg er eerst voor dat je fietspaden berekend zijn op de steeds groter wordende groep fietsers, voordat je zo’n onzalig plan lanceert