Armoedige beeldvorming

Feit: steeds meer mensen in Nederland leven in armoede. Zo’n 1,1 miljoen mensen leeft op of onder het minimum. Triest maar waar. En natuurlijk kun je de armoede in ons land niet vergelijken met de situatie in de derde wereld, maar het is niet voor niets dat een ontwikkelingsorganisatie als Cordaid zich sinds dit jaar ook richt op hulp aan Nederland zelf. Ik vind dat nogal een signaal.

Wat ik jammer vind is dat er blijkbaar behoefte is om deze armoede ‘een gezicht’ te geven en dat men hier op zijn zachtst gezegd niet altijd even goed in slaagt.

Droomboek
Zo probeerde een dame van een boekhandel in een inmiddels veelbesproken column uit te leggen dat met het weggeven van het gratis droomboek, waarmee de winkel dus plotseling heel ander publiek trok, ze ineens bewust werd van de ‘stille’ armoede in Nederland. Althans, ik hoop dat ze dat wilde vertellen ermee. Helaas was haar woordkeus op zijn zachtst gezegd nogal onhandig, waardoor de arme medemens wordt neergezet als stinkend, vuil, onfatsoenlijk etc. etc. Enfin, lees en oordeel zelf.

Campingvolk
Ook PowNed draagt zijn steentje bij aan dit soort beeldvorming met het programma ‘Camping PowNed’, waarbij Rutger Castricum zes gezinnen meeneemt die als gevolg van de crisis al jaren niet meer op vakantie zijn geweest. Het is een vermakelijk programma, maar de gezinnen in kwestie die zijn geselecteerd voor het programma schetsen nou niet direct een sympathiek beeld op zijn zachtst gezegd.

Hobby boven kinderen
Dat geldt ook voor een gezin wat ik laatst zag in een aflevering van ‘een dubbeltje op zijn kant’. Zij zaten met een behoorlijke schuld en hadden RTL4 ingeschakeld om te helpen rondkomen en een behoorlijke schuld af te betalen. En met succes. Er was zelfs al een baan geregeld voor de man des huizes, waardoor er zelfs een heel klein beetje geld overbleef per maand. Fantastisch toch? Toch besloot het echtpaar (wat even daarvoor nog een extra huisdier had aangeschaft, maar dit terzijde) dat een part time baan beter was want zo kon pa zijn ‘hobbybedrijfje’ in stand houden. Dat deze mensen daardoor alleen nog maar meer schuld zouden gaan opbouwen deed blijkbaar niet terzake. Ongelooflijk, zeker als je bedenkt dat er kinderen bij betrokken zijn.

Zo ontzettend jammer
Ik ben zo bang dat mensen door dit soort nieuws en beelden een totaal verkeerd beeld krijgen van de nood, die in Nederland echt heel hoog is momenteel. Er zijn veel, teveel gezinnen die ieder dubbeltje moeten omdraaien, bereid zijn om ieder baantje wat er is aan te nemen om er maar voor te zorgen dat er brood op de plank komt en de kinderen verzorgd naar school kunnen. Die niet rond kunnen komen en een beroep moeten doen op de voedselbank.

Maar die mensen willen niet in beeld. Die willen geen label. Die willen gewoon zo goed en zo kwaad als het kan hun leven weer opbouwen. Met opgeheven hoofd.

Bron foto: DanielleHelm