Auto’s zijn ook mensen

geen

In mijn hoofd ben ik stiekem nooit ouder geworden dan twaalf. Dat is de enige verklaring die ik kan bedenken voor het feit dat ik auto’s altijd menselijke eigenschappen toeken op basis van hun koplampen en de vorm van hun grill.

Hulk smash
Ik kan me er kostelijk mee vermaken tijdens alle uren die ik (al dan niet vrijwillig) doorbreng op de Nederlandse snelwegen. Meestal is de regel: hoe duurder de auto, hoe bozer hij kijkt. Daarmee bedoel ik dat die auto’s vaak horizontaal langwerpige koplampen hebben, die aan de binnenkant iets lager zijn dan aan de buitenkant. Extra hoog ‘brr-gehalte’ als er eentje met 160 kilometer per uur op je af komt sjezen. BMW, Mercedes en Audi kijken meestal boos.

It’s so FLUFFY
Er zijn natuurlijk ook blije auto’s. Zo had mijn buurvrouw ooit een oude Renault Twingo, die ze kunstig uitdoste met wimpertjes boven de schattige ronde koplampjes. De Renault Tutje! Ik stond te popelen om exact hetzelfde met mijn Citroen C1 te doen, maar Lau stak er een stokje voor. Auto’s met wimpertjes schijnen niet mannelijk te zijn. Waarom niet? Mannen hebben toch ook wimpers?

Na-na-na-na-na
En dan heb je nog de rare auto’s, zoals de Volkswagen Up, die beter de Volkswagen Down had kunnen heten. Met de koplampen aan kijkt het arme karretje hartstikke scheel. De allerleukste auto vind ik echter de Peugeot 206. De voorkant is niet zo bijzonder, maar de achterkant is een kunstwerkje. Door de tactisch geplaatste reflector in het midden van de kofferbak is het net of hij zijn tong uitsteekt naar zijn achterliggers. Onbewust schijn ik dat zelf dus ook te doen als ik achter een 206 rijd. Dat merkte ik pas toen Lau me erop wees. (Hij wees me er trouwens ook op dat ik altijd ‘nnnnjoennng’ roep als ik een bocht hard neem. Ik ben erop gaan letten en ik doe het dus ook gewoon als ik in mijn eentje in de auto zit.)

New Kids Romeo
Mag ik nog even speciale aandacht voor de Alfa Romeo? Als ik zo’n snelle bak zie naderen in mijn achteruitkijkspiegel lijkt het alsof hij zijn ogen agressief openspert. Hij roept nog net niet: ‘Hou me vast, jonge! Ik ben helemaal gek, jonge! Opzij of ik sla je kaPOT!’ Mevrouw Giulietta is overigens een veredelde meneer. Hoe ik dat weet? Kijk maar eens naar die achterlichten. Ze heeft een snor.

Foto: Still filmpje