Baas achter eigen raam

Utrechtse prostituees willen zelf de ramen gaan uitbaten. Een goede zaak, vind ik: als ze toch hun lichaam verkopen, laat ze dan vooral de verdiensten in eigen zak steken.

In de meeste beroepen is het niet raar dat de baas een deel van de opbrengsten krijgt. Als ik mijn tekstschrijfkunsten inzet voor een bedrijf (wat ik doe, ook al ben ik freelancer) weet ik dat andere mensen daaraan verdienen, in sommige gevallen nog meer dan ik. Maar stel dat ik voor geld seks zou hebben, dan zou ik het behoorlijk ziek vinden als een deel daarvan aan de strijkstok van de een of andere pooier bleef hangen.

Precaire handelswaar
Waarom is dat gevoelsmatige verschil zo groot? Het kan best zijn dat de pooier een groot netwerk heeft van hitsige mannen, en dat zijn hoeren lang niet zo veel klandizie zouden hebben zonder zijn marketing. Toch is de handelswaar zo precair dat het al snel een beetje vies en fout voelt. Je weet nooit welke vrouwen uitgebuit worden en welke ervoor kiezen om het werk te doen. Vooral nu de gemeente Utrecht de vergunningen van raamexploitanten intrekt en bang is dat de prostitutie verschuift naar het illegale circuit, is het niet meer te controleren.

Om het beroep in stand te houden heeft een groep prostituees dus het plan opgevat om een coöperatie op te richten zodat ze de ramen zelf kunnen uitbaten. Een meerderheid van de gemeenteraad staat hierachter. Dat is mooi nieuws. Misschien is dit eindelijk de emancipatie van de prostituees. Ze kunnen laten zien dat ze met hun volle verstand hun vak uitoefenen, als zelfstandig ondernemer nota bene. Het is een teken dat ze er volledig achter staan en levert hopelijk ook nog meer op. Zo bezien is er geen enkel vak waarin het ondernemerschap zo logisch is als in de prostitutie. Ik hoop dat dit navolging krijgt!

CC foto: Flavio~