Bananasplit in de rimboe

Dansen met BN’ers. Schoonspringen met BN’ers. Van vrouw ruilen met BN’ers. Binnenkort kunnen we ook toekijken in Welkom bij de Kamara’s hoe Nederlandse sterren in de rimboe zich – al dan niet – aanpassen aan een andere cultuur. Hoewel…

Dat valt dus reuze mee. Sterker nog, de inboorlingen die ‘BN’ers’ als Christina Curry (dochter van), Dave Roelvink (zoon van…) en Semmy Schilt (wie???) welkom heten bij hun stam, zijn gewoon doodnormale Nederlanders die bijklussen als acteur. Adam Curry vertelde dit weekend in zijn podcastshow dat zijn dochter in het ootje is genomen. ‘Op de laatste dag begon de stam Nederlands te praten en trokken ze hun normale kleren aan’, aldus Adam. Christina had zelfs al halfnaakt rondgelopen om zich de tradities van de stam eigen te maken en toen ze hoorde dat alles nep was, zou ze uren hebben gehuild.

Maar dat was nog niet het einde van dit relletje, want schrijver Henk van Straten liet ook van zich horen. In zijn boek Superlul had hij het over precies hetzelfde format, waarbij een real life-programma  – à la The Truman Show – in scene was gezet. Even leek het erop dat er een juridische zaak van werd gemaakt, maar Henk kreeg een telefoontje van een ex-directeur van Eyeworks die vertelde dat het format al sinds 2007 op de plank ligt.

In elk geval is de promotie voor de SBS6-show, die in oktober op de buis komt, alvast goed opgestart. Op de site lees ik trouwens dat de acteurs aan de stam zijn toegevoegd; dat betekent dat er waarschijnlijk wel een paar échte inboorlingen tussen zitten. De deelnemers maken echt bestaande tradities mee, maar ook rituelen en situaties die compleet in scène zijn gezet. Eén grote Bananasplit-achtige grap dus. Daarom kan ik me Christina’s boosheid wel een beetje voorstellen, want je wordt wel heel grootschalig in de zeik genomen. Maar na een kwartiertje m’n verbazing te hebben geuit, zou ik er (denk ik) wel om kunnen lachen. Om je vader in de media erover te laten zeuren, is wel erg kinderachtig. Dit gaat vast nog wel een staartje krijgen.

Stel: jullie zijn BN’er en de RL-soap waaraan je meedoet blijkt achteraf in scene gezet… zouden jullie boos worden of de humor er wel van kunnen inzien?

Bron beeld: thinkstock