Blog: Weg met de Weegschaal

Batman vraagt aan zijn leading lady hoeveel ze weegt. “49 kilo”, zegt ze. Hij pakt haar vast en hijst ze samen omhoog aan één van z’n gadgets. Eenmaal boven aan gekomen kijkt hij haar ontsteld aan. “Oké, ik weeg iets meer dan 49 kilo.”

Of iets in die trant. De bewuste film zag ik ergens in mijn tienertijd en ik ben dit beeld nooit vergeten. Welke gezonde vrouw, van een lengte boven de 1 meter 70 heeft het verlangen minder dan vijftig kilo te wegen? Ik weet het, een gevaarlijke vraag, omdat iedereen anders gebouwd is en een vrouw er wel of niets aan kan doen en wel of juist niet heel blij is met het gewicht dat ze heeft.

Maar ik zie de strijd van velen en denk alleen: waarom?

Wat is gezond?
Zelf ben ik geen lichtgewicht. Dat was ik al niet toen ik negentien jaar was en ingedeeld werd voor het WK Karate. De enige reden waarom ik het gewicht nog weet. Ik woog toen 67 kilo, met een lengte van 1 meter 74. Ik weet ook dat ik in één van de zwaarste poules zat. Dus ik ben me ervan bewust dat er veel fijngebouwde dames zijn, die met hun gezonde gedrag op een lichaamsgewicht op de vijftig-nog-wat kilo’s uitkomen. Met mijn Paleo zit ik weer dichtbij die 67 kilo. Nieuwsgierig checkte ik op hoeveel mijn BMI dan uitkomt en ben er verbaasd over dat 57 kilo zelfs nog een gezond gewicht zou zijn voor mij.

Wat is je doel?
Wellicht ben ik als sportende vrouw sowieso wat zwaarder dan gemiddeld, maar 57 kilo? Mijn slanke, veertienjarige karatekaatjes die nog lang niet mijn lengte hebben wegen ongeveer zoveel. En het lijkt me niet de bedoeling dat ik als volwassen vrouw naar het gewicht van deze meisjes zou willen streven. Ik heb het al eerder gezegd en ik zeg het gewoon weer: ik gooi de weegschaal binnenkort het raam uit. Precies dat. En ik ga me er niet langer druk om maken ook. Dadelijk als ik weer fanatiek(er) aan het sporten sla, gaat de wijzer toch weer omhoog. Als ik mijn kleding gewoon prima pas is het voor mij goed.

A number is a number
Maar ik maak me wel druk om andere vrouwen en meiden die denken dat ze veel te zwaar zijn, terwijl ze in werkelijkheid misschien maar een paar kilo’s verwijderd zijn van hun echte ‘ideale’ gewicht. Het is voor iedereen anders. Focussen op een cijfer kan motiverend werken, maar kan ook een onrealistisch en onbereikbaar beeld geven. Voor vrouwen die te weinig wegen en vrouwen die te veel wegen. Voor vrouwen die er moeiteloos wat kilo’s bijsnoepen (ik) en vrouwen die juist moeite moeten doen op een gewicht te blijven of aan te komen.

De weegschaal kan wat mij betreft de pot op. Ik ben blij met mijn lijf. En ik hoop jij ook! Met of zonder Batman z’n goedkeuring.

© Beeld: Chantal Straver