Ben jij hoogsensitief?

Vorige week werd me gevraagd of ik een hoogsensitief persoon ben. Gelukkig niet omdat ik met grote, open ogen volledig door het lint ging, door een klein vraagje op een druk moment.

Lastig persoonlijkheidstrekje
Degene die me dit vroeg kent me al een tijdje en is zelf ook hoogsensitief. Natuurlijk had ik weleens gehoord van de term, maar me er verder eigenlijk niet in verdiept. Ik weet van mezelf dat ik heel gevoelig ben (en soms ook zo reageer), door mensen en allerlei soorten prikkels als muziek, geluiden en geuren. Dat zette ik weg als lastig, maar ook als handig persoonlijkheidstrekje.

Ontdekking
Na wat research en testjes (waarbij ik voor de volle honderd procent ‘slaagde’) denk ik dat ik me inderdaad onder dit fenomeen kan scharen. (Al heeft iedereen tegenwoordig een fenomeen.) Ik las dat 15 procent van de bevolking hoogsensitief is, waarvan misschien wel een hoop mensen zich daar helemaal niet van bewust zijn. Ik vind het een interessante ontdekking, zo op mijn zevenentwintigste. Dat je echt dus je hele leven nog blijft leren, ook over jezelf.

Wat is hoogsensitief?
Mensen met hoge sensitiviteit hebben een bredere verbinding tussen de linker en de rechter hersenhelft. Het zenuwstelsel is hierdoor gevoeliger dan gemiddeld, wat je zou kunnen zien als fijne antennes. ‘We’ nemen meer indrukken op, waardoor we ons eerder en meer bewust zijn van details. We hebben meer empathie dan gemiddeld en zijn gevoeliger voor emoties, pijn, genot en andere lichamelijke en geestelijke ervaringen. We zijn gewetensvol, loyaal, gericht op kwaliteit en hebben een hoog inzicht in mensen. De hooggevoeligheid zorgt er ook voor dat we liever in een rustige ruimte werken en we bijvoorbeeld minder goed tegen druk, kritiek en overdreven toezicht kunnen.

Door elkaar tetteren
Stiekem ervaar ik het als een soort superkracht. En ja, elke superkracht komt met een keerzijde, dus die neem ik vanaf nu maar gewoon voor lief. Dat ik sneller op mijn teentjes getrapt ben of het echt heel vervelend vind als ik in een ruimte ben waar afschuwelijke muziek wordt gedraaid. Als mensen naast me ineens heel asociaal gaan schreeuwen, vind ik dat net als andere mensen irritant, maar ik zorg ervoor dat ik extreem snel uit de voeten ben. Het verklaart waarom die ene baan, waar ik vier jaar lang tegen beter weten in heb gezeten, echt niets voor mij was. Daar waar mensen nooit van het woord ‘subtiel’ gehoord hadden en inderdaad de hele dag door elkaar aan het tetteren waren.

Slight lapse of judgement.

Back to the future
Het grappige, is dat ik al die dingen al van mezelf wist, maar ik nu pas het verband zie. Het hoe en waarom ik zo ben. En nog grappiger, is dat ik als hoogsensitief persoon weerbaarheidstrainingen geef. Ik leer anderen bijvoorbeeld hoe ze grenzen kunnen stellen en keuzes kunnen maken. Kom ik er nu achter dat ik met de jaren in mijn eentje een lange weg heb gewandeld, waarbij ik mezelf assertief en weerbaar heb gemaakt. Had ik maar iemand als mezelf nu, die me een beetje op weg hielp. Heel bizar.

P.S. Voor de mogelijke hoogsensitieven onder ons: doe de test eens.

Enjoy the power!

© Beeld: Chantal Straver