Help, ik ben preuts!

Ik vind mezelf niet preuts. Oké, thuis hadden we geen uitbundig ‘badkamerdeur open’-beleid, maar het was ook niet zo dat iedereen angstvallig wachtte met uitkleden tot de badkamer leeg was. Ik stap zonder gêne bij mijn zusje in bad en kleed me rustig om waar mijn vriendinnen bij zijn. Toch werd ik in de kleedkamer van de sportschool overvallen door een ongemakkelijk gevoel bij het zien van al die naakte vrouwenlijven.

O ja, bloot
Sinds het schoolzwemmen op de basisschool heb ik al niet meer in een gezamenlijke kleedkamer gestaan. Op de een of andere manier had ik in mijn sportschoolenthousiasme over het hoofd gezien dat er natuurlijk ook gezamenlijk omgekleed en gedoucht wordt. O ja. De eerste keer dat een vrouw met wie ik net een groepsles had gevolgd zich vlak naast me tot op haar niksie uitkleedde, keek ik snel de andere kant op. Maar ik ben echt de enige die er problemen mee heeft. De rest van de kleedkamerbevolking paradeert in haar blote kont rond, smeert zich uitgebreid in met bodylotion en gaat rustig naakt op een bankje met elkaar zitten kletsen.

Naakt en zonder bril
Zelf moest ik er natuurlijk ook aan geloven. Wat schutterig deed ik mijn bezwete T-shirt en plakkerige trainingsbroek uit na de eerste keer sporten. In mijn beha en onderbroek keek ik nog eens om me heen en zag hoe iedereen probleemloos kleren uitdeed om vervolgens zelfs zonder enige gêne voorover te bukken om alles in een kluisje te leggen. Goed. Dat kon ik ook wel (zonder het voorover bukken, dan). Het enige lastige vond ik het feit dat mijn bril ook af moest. Natuurlijk moet je bril af onder de douche, maar het is al een precaire situatie waarin de juiste sociale omgangsvormen gewenst zijn, en als ik dan ook nog eens de gezichtsuitdrukking van degene die op meer dan dertig centimeter afstand staat niet kan lezen, is het net alsof ik iedereen wezenloos aan sta te staren. Oplossing: mijn blik zoveel mogelijk omlaag richten.

Minder preuts
Inmiddels ben ik wat vaker geweest en iedere keer kost het me minder moeite om over de geestelijke ‘kleren uit’-barrière heen te stappen. Bij ieder sportschoolbezoekje word ik ietsje minder preuts. Ik betwijfel echter of ik zo’n zelfverzekerde chick word die na het douchen excuses vindt om nog tien minuten in haar blote tokus rond te wandelen. Maar goed, als ik heel eerlijk ben, hoef ik dat ook eigenlijk niet te worden.

Foto: lil’_wiz