Je bent zelf een pannenkoek

Sommige scheldwoorden zijn te leuk om echt beledigend te zijn. Neem nou bijvoorbeeld het aandoenlijke pannenkoek. ‘Wat ben je toch een pannenkoek!’ Of aap. ‘Nee aap, natuurlijk niet.’ Poepzak is inmiddels veranderd in een koosnaampje. ‘Hé poepzak, biertje doen?’

Flapdrol
Maar mijn persoonlijke favoriet is flapdrol. Ik weet nog dat ik het woord voor het eerst hoorde. Het was op mijn tiende, tijdens de paardrijles van mijn favoriete paardrij-juf Saskia. Ondanks haar stinkende paardenkleding, lelijke jas en waarschijnlijk niet al te bijzondere gezicht, was Saskia in mijn ogen perfect. Ze was streng, maar wel op een lieve manier. Dankzij haar wilde ik later als ik groot was óók paardrij-juf worden. Dit in tegenstelling tot de meisjes uit mijn klas, die stuk voor stuk hun zinnen hadden gezet op een carrière als dolfijnentrainster.

Giechel
Toen ik mijn volte te klein maakte, riep Saskia opgewekt: ‘Nee joh, niet zo. Flapdrol!’
Ik rolde bijna van mijn paard van het lachen. Destijds was ik al behoorlijk visueel ingesteld, dus ik kreeg de rest van de les het beeld van een vrolijk rondflapperende drol niet meer van mijn netvlies. Iedere keer als ik eraan dacht borrelde er een giechel omhoog. Ach, wie houd ik voor de gek: nu ik dit schrijf, zit ik ook weer hardop te lachen.

Bizarderderder
Mijn voorkeur voor flapdrol komt denk ik doordat het samengesteld is uit twee woorden die absoluut niets met elkaar te maken hebben. Flapoor: dat kan. Stinkdrol: heel logisch. Maar flapdrol? *proest*
Sindsdien is het een soort sport voor me om de bizarste scheldwoorden in mijn vocabulaire op te nemen. Ik weet nog dat ik bijna bezweek aan een lachflauwte toen ik in Phileine zegt sorry las dat de hoofdpersoon iemand uitschold voor humorloze zak vla. Dat woord verdient al een literaire prijs op zich, het kan me niet schelen welke.

Cursus creatief schelden
De conclusie: ik hou van woorden die aan elkaar gekoppeld worden terwijl ze helemaal geen hol met elkaar te maken hebben. En mensen uitmaken voor willekeurige voorwerpen is ook erg leuk. ‘Apathische hoop stront!’ ‘Incompetente aardbei.’ ‘Wat ben je toch een zak drop.’ Cursus creatief schelden: kies een willekeurig onderwerp en koppel er een oordeel of eigenschap aan (bij voorkeur iets negatiefs, natuurlijk).
Vieze ouwe tak!
Infantiele bilnaad!
Fantasieloze wigwam!

Berenhap
Dat schelden leuk is, begrepen de makers van Bassie en Adriaan al. De Baron heeft mijn wereld voor altijd veranderd, door me te leren dat je mensen ook kunt uitschelden voor je favoriete snacks, zoals frikandel, bal gehakt of zak patat. Geweldig! Het slaat als een lul op een cupcake, maar ik word er blij van. En dat maakt mij… inderdaad, een echte flapdrol.

Wat is jouw favoriete scheldwoord?

Foto: surrealpenguin