Gepimpte meubels en huishoudportemonnees

We waren het al langer van plan: bezuinigen. Ik zou weer eens op de rommelmarkt gaan staan en we zouden Marktplaats bombarderen met onze gekoesterde, maar niet langer gewenste spullen. Want spullen, daarvan hebben we genoeg. Ook zouden we absoluut minder uitgeven aan boodschappen.

Dit jaar gaan we het eindelijk uitvoeren. Dit jaar beginnen we heel streng. Door een samenloop van omstandigheden zitten manlief GL en ik momenteel samen thuis. Dat is even wennen. Het is weliswaar erg fijn om als gezin ’s avonds samen te eten – ik weet nu zelfs weer hoe warm voedsel smaakt –  maar ik was ook erg gewend overdag mijn eigen plan te kunnen trekken. En waar ik leef op structuur, gedijt GL bij vrijheid. Bovendien zag hij ineens wat ik naar huis sleepte aan boodschappen en aanverwante zaken. Dat moest minder, vond hij en daarin had hij best gelijk. Dus moest ik bewuster gaan kopen en mijn uitgaven bijhouden. Iets wat erg moeilijk is voor iemand die de som 1×1 laat uitkomen op 2.

Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik kan het niet uitstaan dat ik niet met geld om kan gaan. Het is bij mij het een of het ander: of ik geef álles uit of ik geef niks uit. En de laatste jaren gaf ik nu eenmaal alles uit. Geen grote uitgaven hoor, nee, vooral die kleine dingetjes bij de Hema of de drogist zorgden voor een akelig lege bankrekening aan het einde van de maand. Ging ik een keer naar de Action, dan was helemaal het hek van de dam. Want goedkoop, dus moest ik ineens ook heel veel kopen. En ons huis is al niet van het lege soort.

Nu gaan we dus echt beginnen. We moeten wel. Met een derde op komst, staan we toch weer voor een hoop kosten. Vergeten meubels worden daarom uit de schuur gehaald en gepimpt voor op de babykamer. Een oproep op Facebook zorgde voor een gratis ledikant. Ik doe eindelijk afstand van die prachtige pumps, waar ik door mijn zwangerschappen (doorgezakte voeten) niet meer in pas. Door heel bewust boodschappen te doen, besparen we ineens een hoop. En: ik vind het nog leuk ook! Ik heb een huishoudportemonnee, wat ik ooit het toppunt van degelijkheid vond en nu ben ik hartstikke trots als ik aan het einde van de week gewoon geld overhoud.

De grootste uitdaging moet echter nog komen. Over minder dan een maand wordt A1 4 jaar. Dat betekent: uitnodigingen, cadeaus, traktaties en taart. En dat voor zo min mogelijk geld. Dus slaan we zelf aan het knutselen. En eerlijk gezegd is de voldoening dan veel groter. Besparen? Ik zou het iedereen aanraden! Zelfs als het niet hoeft.

CC foto: oskay