De beste Songfestival-apps

Deze week is het weer zover, het Eurovisie Songfestival. Morgen mogen Ilse en Waylon aan de bak en hopelijk zien we ze later in de week dan weer terug in de finale. Of je nou een Songfestival-maagd of -freak bent, met onderstaande apps kan je je voor, tijdens én na de uitzendingen prima vermaken.

De officiële Eurovision Song Contest app is gratis en heeft naast alle voor de hand liggende info ook nog een MatchMaker spel, waarmee je kan ontdekken met welke artiest je de meeste overeenkomsten hebt. De ‘Greenroom’ verzamelt alle social media-uitingen van de deelnemers en geeft zo een mooi overzicht. Het vergelijkbare Eurosong kost 89 cent en biedt net als de officiële app een uitgebreid menu met o.a. alle liedteksten en video’s – en een landkaart zodat je makkelijk kunt vinden waar Slovenië ook weer ligt.
Eurovision Song Contest app
iTunes

PlayStore
Eurosong
iTunes

ESC Commentary belooft een backstage live feed tijdens het festival. Nu nog niet te testen dus, maar de moeite waard om voor de zekerheid vast te downloaden (gratis), voor het geval je tijdens voorrondes of finale in de trein zit zonder tv in de buurt.
iTunes

Ben je een echte fan en lijstjesfreak, dan moet je zijn bij ESC Rating 2014. Met deze app kan je alle liedjes punten geven, ze in een persoonlijke ranking zetten en die weer vergelijken met andere gebruikers, en nog veel meer. Simpel en overzichtelijk ontwerp en als bonus een directe link naar de televoting, zodat je jouw favoriet ook met een echte stem kunt steunen.
iTunes

ESC Radio biedt gratis non-stop 24 uur per dag de Songfestival-hits van de afgelopen 50 jaar, plus interviews met deelnemers. Helaas lijkt het design van de app ook van 50 jaar geleden en staan er nogal wat reclamebanners op, maar als het je puur om de muziek gaat, is dit een prima download.
Playstore
iTunes

Was je – net zoals ik enkele jaren geleden – helemaal fan van de Duitse winnares Lena, dan kan je gratis haar persoonlijk app downloaden, met daarop nieuws, liedjes en video’s, bijvoorbeeld van Lena op de Kerstmarkt. Dergelijke filmpjes zijn niet te vinden op de officiële app van Ilse de Lange, maar die bevat dan wel weer allerlei (Instagram) foto’s en ook een wall waar je berichten op kan plaatsen – leuk als je haar wil aanmoedigen tijdens de voorronde.
Vraag je je af hoe een Common Linnet (de vogel) eigenlijk echt klinkt, download dan gewoon even voor 3,59 de Tjilp-app, die een overzicht biedt van het gezang van alle vogels van West-Europa.

De gratis Eurovision Song Contest Quiz is met als ESC Radio geen visueel hoogtepunt, maar zit wel vol leuke vragen en weetjes die je alleen of tegen elkaar kunt spelen. De vragen zijn niet makkelijk, dus alleen geschikt voor de echte liefhebbers, al krijg je steeds wel een leuke uitleg bij het antwoord – ook geschikt dus als je nog geen kenner bent, maar wel wil worden.

Songfestival-moe? Waylon-hater? Laat je al dat gedoe liever aan je voorbij gaan? Dan is er ook voor jou nog een oplossing. Download gewoon gratis de nieuwe CSI:Hidden Crimes game-app en besteed je vrije uurtjes deze week aan het op je telefoon of tablet oplossen van misdaden. Minder muzikaal, wel zo leuk.
iTunes
Playstore

Lees hier meer blogs van Jedidjah