Eenzaam bevroren in een hoekje

Daar zit je dan, in 2033. Alleen in een hoekje, geweer in de aanslag om de tegemoetkomende zombies eens flink de stuipen op het uitgemergelde lijf te jagen. En vervolgens gebeurt er… niets. Opeens staat alles stil. Het is nog erger dan aangevallen worden door zombies. Het is… een bug.

Bugs, glitches, lags, framedrops en (zoals in bovenstaande geval) freezes: het zijn de grootste vijanden in je game. Ze slaan toe wanneer je het het minst verwacht en in het ergste geval zorgen ze ervoor dat je spelplezier volkomen verpest wordt. Soms kan je er nog wel om lachen, als de arm van je hoofdpersoon opeens als magisch in een muur verdwijnt, of het net vermoorde lichaam van een van je vijanden levenloos in de lucht blijft hangen. Soms wordt het onhandig, bijvoorbeeld als je computergestuurde metgezel een deur blokkeert zodat je niet naar binnen kan, of diezelfde metgezel om onduidelijke redenen in een hoekje tegen een muur blijft aanrennen. En soms is het gewoon uitermate irritant, als je spel opeens freezet en je niets anders kan doen dan de computer opnieuw opstarten. Met als gevolg dat je het laatste half uur opnieuw moet spelen, want natuurlijk had je toevallig net een tijdje je spel niet opgeslagen.

Ik zit nu dus vast in The Last of Us. Zelf wil ik niets liever dan alle zombie-achtigen ‘infected’ verslaan, maar mijn hoofdpersonage Joel denkt daar anders over. Hij zit als versteend in elkaar gedoken tegen een muur aan en weigert overeind te komen. Zelfs als ik hem wat rust gun en het spel opnieuw opstart, blijft hij weigeren. Inmiddels heeft Joel van mij al twee dagen respijt gekregen, maar hij wil nog steeds niet. Hij heeft geluk dat het mooi weer is buiten en ik me dus heb kunnen vermaken met Animal Crossing op de 3DS, maar zodra de zon ondergaat, lonkt de duistere wereld van 2033 op de PS3. Wat nu? Op internet lees ik dat meer mensen dit probleem hebben, maar dat niemand er een echte oplossing voor heeft. Op dit moment staan er in woonkamers overal ter wereld mensen te schelden tegen hun televisiescherm, omdat ze niet kunnen verder spelen. Heel soms helpt het, en start het spel bij een nieuwe poging toch weer gewoon op. Geduld hebben dus maar, en het morgen weer proberen. Schrale troost: het Amerika van 2033 is voorlopig even verlost van de zombie-hordes, want ook die zijn tijdelijk bevroren…

© Beeld: Wayne Edson Bryan