Blog Martin: Bijna Kerstmis

kerstmis

De peuterspeelzaal van mijn zoontje Robin geeft ons netjes elke maand een overzicht met de dingen die er op het programma staan. ‘Zomervakantie tot en met 11 augustus’ zag ik staan op het schema van juni/juli. Ik las het en ineens maakte zich een blinde paniek meester van me. ‘11 augustus? Dat betekent dat nog geen twintig dagen later de pepernoten in de winkel liggen. En als de pepernoten in de winkel liggen, dan is het bijna Sint Maarten, en als het Sint Maarten is, dan komt de Sint al snel, oh god, het is alweer bijna Kerstmis, ik heb die rotzooi net opgeborgen!’

Zó snel
Het klinkt een beetje overdreven, maar dat is daadwerkelijk wat er gebeurt in m’n bovenkamer. En al gaat het niet zó snel als hierboven beschreven, je weet net zo goed als ik dat we, voor je het weet, weer aan de oliebollen en champagne zitten. De tijd gaat zó gigantisch snel. Vroeger werd me altijd geleerd dat dit maar een illusie is, immers, tijd tikt altijd op dezelfde snelheid, het voelt alleen sneller naarmate je ouder wordt. Illusie of niet, dat verandert niets aan het feit dat de dagen aan me voorbij lijken te denderen, daar moet toch iets aan te doen zijn.

Tijd is relatief
Onlangs leerde ik dat er twee oorzaken zijn voor die schijnbaar steeds meer haast hebbende klok. De eerste is relativiteit. Een jaar duurt altijd even lang. Maar als je vier jaar oud bent, is een jaar een kwart van de tijd dat je in leven bent, en zo’n jaar duurt dan behoorlijk lang. Ben je dertig, dan is datzelfde jaar nog maar een dertigste van de tijd die je in leven bent, dat is natuurlijk een schijntje en daarom ook in een flits voorbij. Over de tweede oorzaak heb je meer controle. In het eerste deel van je leven leer je namelijk ontzettend veel. Lopen, praten, klimmen, wat eerlijk is, vooral ook wat oneerlijk is, en op latere leeftijd mooie dingen als wat liefde is, wat verdriet is, en ga zo maar door. Op latere leeftijd leren we steeds minder. We gaan naar ons werk, doen ons ding, gaan een keertje uit eten en hop, het is weer Kerstmis. De tijd lijkt sneller te gaan omdat zoveel dagen hetzelfde zijn. Het geheim schijnt dan ook te zijn om ervoor te zorgen dat je blijft leren, nieuwe indrukken blijft opdoen, en ervoor te zorgen dat je élke dag iets doet dat je je later kunt herinneren, zodat de dagen geen tijd krijgen om samen te smelten tot een niet uit elkaar te houden brei aan tijd.

Leuke indrukken
Een interessante theorie, maar het is absoluut de waarheid. Nog één weekje en dan gaat onze Amerikaanse logé weer naar huis. Dan is hij hier in totaal een maand geweest, maar het voelt alsof het er minstens drie zijn, zo ontzettend veel hebben we met hem beleefd in zo’n korte tijd. Dat heeft me wel de ogen geopend. Het is tijd voor meer leuke dingen, meer leuke indrukken, meer bijzondere momenten. Niet morgen, want die dag is je nooit beloofd, maar vandaag. Angst dat de tijd je ontglipt en de dagen aan je voorbij razen is irrationeel, je hebt de teugels zelf in handen, dat is altijd zo geweest, en dat zal altijd zo zijn.

Time flies when you’re having fun? Dat geldt misschien voor een dagje Efteling, maar zéker niet voor het leven in het algemeen. Ik gun je dan ook een prachtig, supertraag tweede helft van dit jaar. Make it count en laten we ervoor zorgen dat het nog héél lang duurt voordat het Kerstmis is!

Lees hier meer blogs van Martin
Beeld: 123RF