Bindingsangst me hoela

Niets irritanter dan de man die na weken van daten opeens aan komt zetten met ‘ik geloof niet dat ik een relatie wil, ik heb bindingsangst.’

Bindingsangst, lieve dames, dat bestaat niet. Bindingsangst is eigenlijk een synoniem voor ‘ik vind je niet leuk genoeg om een relatie mee te beginnen, maar weet niet hoe ik dit nieuws kan brengen zonder dat je gaat huilen en dus gooi ik het maar op mijn vrees voor settelen zodat je de oorzaak in ieder geval niet bij jezelf gaat zoeken.’ Bindingsangst is een soort moderne versie van it’s not you, it’s me. Ja, dat het aan jou ligt weten we zelf ook wel, want van ons twee was ik degene die verdomme wel energie wilde steken in deze relatie.

Ik maak het uit
Iedereen die ooit eens een relatie heeft moeten beëindigen weet dat het geen pretje is. Iemand teleurstellen is moeilijk, omdat je weet dat je de ander pijn gaat doen. En tenzij je een of andere sadist bent, doet niemand een ander graag verdriet. Daarom moeten de woorden waarmee je iemand dumpt weloverwogen zijn. Hoe kan je zo duidelijk mogelijk vertellen dat dit het niet gaat worden, zonder dat je die persoon al te veel pijn doet?

Theorieën
‘We wijten het gewoon aan bindingsangst’, moet ooit een hele sluwe meneer gedacht hebben. En dus hoor je nu te pas en te onpas dat een vrouw aan de kant is gezet omdat de man zich niet durfde te binden. En ook ikzelf ben meerdere malen het slachtoffer geweest van de bindingsangst-man. Hoewel ik de eerste paar keer nog geloofde in de hele mannen-kunnen-zich-niet-binden-theorie, weet ik nu wel beter. Iedereen die tot over zijn oren verliefd is, wil niets liever dan ‘vastzitten’ aan zijn dame. Dus als een man weer op de proppen komt met bindingsangst, weet ik genoeg: it’s not you, it’s me. Op naar de volgende.

Bron foto: Creative Ignition