Blij met vrouwen!

vrouw-man

Het was weer zover. Ik had een mannenpanel gevormd met vijf mannen die mij eerlijk antwoord zouden geven op álles wat ik ze zou vragen. ‘Nou top’, dacht ik en bedacht wat ik wilde weten. Misschien is het wel interessant om ze te vragen waarom wij vrouwen blij met mannen moeten zijn en zo geschiedde. Natuurlijk waren er een aantal dingen waarvan ik dacht dat ze genoemd zouden worden; Mannen zijn lief (vaak), plakken onze banden (in theorie) en bovendien kunnen we ons zonder hen niet voortplanten.

Bewijsdrang
Toch had ik niet zien aankomen dat één van de mannen zou zeggen ‘dat onze little black dress, het niet zou overleven als we een laminaatvloertje zouden leggen’. Ineens voelde ik dat ik toch een beetje een bewijsdrang kreeg. Een beetje trots. Niet dat ik zin heb om een laminaatvloertje te leggen, maar heel stiekem bekroop mij het gevoel ‘ik kan dat heus wel’. Met of zonder black dress, de eerstvolgende laminaatvloer leg ik!

Waarom blij zijn met vrouwen dan?
Met dit gesprek in mijn achterhoofd vroeg ik gister, onder het genot van een grote kop thee, aan drie vriendinnen waarom mannen niet zonder de vrouw zou kunnen. Ik was benieuwd waarmee zij zouden komen. “Nou, omdat het anders één grote puinhoop wordt’ roept vriendin 1 zonder nadenken. “Een grote puinhoop met wat?” vraag ik. “Nou.. in huis natuurlijk!” en wijst daarbij wild in de richting van de huiskamer. “Ja, daar kan ik toch niet mee aankomen, hoe rolbevestigend is dit?”, zeg ik verontwaardigd. “Dat ben ik wel met haar eens”, valt vriendin 2 mij bij.

“Zonder ons kijken ze de hele dag naar porno hoor.” Heu? Zei zíj dat nou? Die vriendin die normaal gesproken zo diplomatiek uit de hoek komt? Ik kijk haar quasi-verontwaardigd aan. Natuurlijk weet ik dat na één zo’n opmerking het hek van de dam is. “Moet je je voorstellen dat je uitgaat en dat er alleen maar mannen zijn. Die houden niet van dansen dus staan ze massaal aan de bar bier te zuipen”, zegt vriendin 2 weer. “Goed voor de omzet”, opper ik. “Ja dat wel, en dan thuis een potje rukken. Tussen de pizzadozen”. We lachen en ik besef dat deze discussie geen enkele vorm van inhoud gaat krijgen.

Clichés
Ergens had ik verwacht of misschien alleen gehoopt dat er nog een onthullende discussie over het belang van vrouwen uit de hoge hoed zo komen. Maar goed, het leven hangt aan elkaar van clichés. Zo blijkt wel weer. En zeker met een wijntje op. Vooroordelen of niet, uiteindelijk kunnen we toch niet zonder elkaar. Of hij nou m’n band plakt, of niet.

CC foto: Mariana Amorin