Zijdezachte verhalen

Het heeft borsten en zegt; ‘Deze? Gewoon drie jaar geleden van H&M. Kostte maar €5,- hoor!’. Ja, het antwoord is inderdaad ‘Elke vrouw die ooit een positieve opmerking over een kledingstuk heeft gekregen’. We zijn een stel schapen als het om complimenten gaat. En ik blaat lekker mee. Eén sjaal is uitzondering.

Blije rupsen
Mijn blauwe sjaal komt met een verhaal. Hij heeft NAW-gegevens die verder gaan dan de sale-selectie van een grote winkelketen. Complimentjes neem ik in ontvangst alsof het Tony Awards zijn – Ik wil graag mijn bankrekening bedanken dat hij deze aankoop mogelijk heeft gemaakt – en een zijdelingse opmerking is genoeg om Jehova-gedrag in me naar boven te halen. Heeft u tijd voor het woord van de blije rupsen?

In het verhaal van mijn sjaal transformeren zijderupsen tot vlinders. Vrouwen rapen kapotte zijdecocons, spinners spinnen de draden weer tot een geheel en wevers maken er de mooiste lappen van. In dit verhaal eindigen er per sjaal geen 1500 rupsen in een rupsen-massagraf om mij warm te houden. Ze fladderen de zon tegemoet.

Kiss + Tell
Dit is het verhaal van Bahareh Panjeh Shahi; de vrouw achter het merk Kiss and Tell. Ze ontdekt in India de harde waarheid van zijdezacht. Niet alleen duizenden rupsen sterven voor onze sjaaltjes, de huidige zijdeproductie is ook dodelijk voor mens en milieu. Het zorgt voor ontbossing van zijdelanden, bedreiging van de natuurlijke en traditionele zijdeteelt, kinderarbeid en voor onderbetaling van boeren, spinners, wevers en kleermakers in ontwikkelingslanden. Een kledinglabel voor wilde zijde was haar antwoord. Nu geeft ze al 2 jaar met een collectie jurkjes, jasjes en sjaals haar idee van een betere kledingindustrie door.

Zulke verhalen geven mij nou vlinders. Kiss and Tell zijde is wollig en heeft kleine imperfecties, maar elk klein foutje is een bewijs dat dit uniek is. Ik kan dan ook niet wachten tot ik een Tony in ontvangst neem voor mijn eerste Kiss and Tell jurk. Het wordt nog even sparen, en tot die tijd vertel ik bij ieder compliment het verhaal van Bahareh.