Blog Jedidjah: Gameverslaafd

Jawel, eindelijk geëmancipeerd! Nederlands onderzoek heeft uitgewezen dat onder de gameverslaafden in de leeftijd 20-30 jaar evenveel vrouwen als mannen zitten. Helaas is zo snel niet terug te vinden aan welke spellen de vrouwen in kwestie meestal verslaafd zijn – ik ben oprecht benieuwd of naast de veelgenoemde World of Warcraft en Call of Duty ook iets als Candy Crush kan zorgen voor een echte verslaving.

Level 81 in Bejeweld
Te meten aan de hoeveelheid Facebookberichten over dat spel, vrees ik het ergste. Dagelijks zie ik hele lijsten voorbijkomen van mensen (mannen én vrouwen) die weer een nieuw level gehaald hebben, terwijl ik alleen maar denk “moet jij niet werken”? Je hoort wel eens van die verhalen van mensen die ontslagen zijn omdat ze zich ziek meldden en daarna vrolijk tweetten dat ze gingen winkelen, maar het zou me niets verbazen als dat ook al eens gebeurd is dankzij veelvuldig spelen van Candy Crush, Bejeweled Blitz, Farmville en al die andere spellen waarvan je steeds denkt dat de hype nu wel voorbij moet zijn. Dat je tegen je baas zegt dat je hebt zitten zwoegen op dat beleidsstuk, terwijl hij op Facebook kan zien dat je in de afgelopen middag vol trots level 81 in Bejeweled Blitz hebt behaald.

Zelf ben ik gelukkig niet verslavingsgevoelig. Mijn game’verslaving’ beperkt zich tot af en toe eens tot diep in de nacht doorspelen van grote spellen als Assassins Creed of Bioshock, gewoon omdat je het zo graag uit wil spelen. Wat ook helpt, is dat ik over het algemeen niet online speel, maar lekker anoniem in mijn eentje.

Dáág, anonimiteit
Helaas is het met de nieuwe Playstation 4 nu zo, dat je standaard op het openingsscherm in beeld krijgt wat jijzelf en je Playstation-vrienden recent gespeeld hebben. Die functie kun je niet uitzetten. Weg anoniem spelen, voortaan moet ook ik eraan geloven. Werkgevers heb ik niet als ‘vriend’ op de PS4, maar in theorie kunnen mijn vrienden nu wel – als ik tijdens een lunchafspraak zit te gapen boven mijn broodje – zeggen “dat komt zeker omdat je nog tot diep in de nacht Fat Princess heb zitten spelen”.

trophy

Bovendien kunnen ze ook mijn trophyscore zien, en kan ik dus nooit meer opscheppen over de geweldige moves die ik in Batman tentoon heb gespreid, omdat ze meteen kunnen zien dat ik simpele trophies als “gebruik 5 gadgets in één gevecht” helemaal niet gehaald heb. Nee, ik denk dat al die online toepassingen mij eerder van spelen afhouden, dan me eraan verslaafd maken. Maar ik zal wel een uitzondering zijn…

Lees hier meer blogs van Jedidjah

Foto: Imgur.com