Blog Martin: Wat als Bill Cosby onschuldig is?

bill cosby

Ik ben opgevoed met de les dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is. De afgelopen weken werd me duidelijk dat dit onzin is, als maar genoeg mensen zeggen dat je iets hebt gedaan, dan is dat zo.

Jaren geleden had ik op school een discussie met een klasgenootje over een etui. Ik had namelijk ‘het’ etui gezegd en volgens haar moest het ‘de’ etui zijn. Ik vond dat ik niets fouts had gezegd en ging de discussie aan. Al snel bemoeide de halve klas zich ermee, waarna een klasgenootje zei: ‘als zo veel mensen iets anders zeggen, zou je dan niet je ongelijk toegeven?’ Ik reageerde verbaasd: ‘Sinds wanneer wordt de waarheid door de meerderheid bepaald? Ooit zei een grote meerderheid dat de wereld plat was…’. Je snapt, ik had weinig vrienden op school. Uiteindelijk zijn we met het verhaal naar de juf Nederlands gestapt en bleek het allebei te kunnen en had niemand het gevoel een overwinning behaald te hebben.

Het aantal bepaalt de waarheid

Maar die gedachte is me altijd bijgebleven. ‘Sinds wanneer wordt de waarheid door de meerderheid bepaald?’ Ik heb daar de afgelopen weken vaak aan moeten denken toen ik al die verhalen las over Bill Cosby. Want Bill Cosby is een verkrachter, daar lijkt iedereen het over eens. De redenatie is steevast dezelfde: als zoveel vrouwen het zeggen, zal het wel zo zijn. Oftewel, niet de inhoud, maar het aantal bepaalt de waarheid. Dus als ik voldoende vijanden maak in mijn leven en ze stemmen hun verhaal op elkaar af, kan ik het schudden. Geen rechtszaak, geen fact checking, nee direct veroordeeld en alles dat ik dan heb opgebouwd naar de knoppen. Omdat veel mensen hetzelfde over me zeggen.

Natuurlijk ben ook ik daar niet immuun voor. Natuurlijk vermoed ook ik dat die man hartstikke schuldig is, want inderdaad, waarom zouden zoveel vrouwen hem beschuldigen? Maar wat nou als het niet zo is? Wat nou als die man vierkant wordt genaaid door vrouwen die hij, ik noem maar wat, bot heeft afgewezen tijdens een auditie zoveel jaar geleden. Natuurlijk, die kans is klein, maar niet onmogelijk – en wat nou als het zo is?

Verdient hij de stront?

Want daar ben ik de afgelopen weken wel een beetje van geschrokken. Shows werden geannuleerd, eretitels werden afgepakt, want ‘met zo’n man willen we niet geassocieerd worden’. Kranten en tijdschriften spreken over alle vrouwen die hij verkracht heeft, in plaats van ‘die hij naar verluidt verkracht zou hebben’. Veroordeeld en vonnis direct voltrokken, een leven naar de knoppen op basis van puur beschuldigingen en niets meer dan dat, dat is toch eng? ‘Ja, maar hij ontkent ook niet’. Wat moet hij zeggen dan? ‘Ik heb dat niet gedaan?’ Nee, dat heeft nut.

Of Bill Cosby een verkrachter is? Ik zou het niet weten. Natuurlijk spreken de beschuldigingen niet in zijn voordeel en heb ik er een gevoel bij. Maar zo’n gevoel presenteer je toch niet als de waarheid? Stiekem hoop ik dat hij schuldig is omdat hij alle stront die hij over zich heen krijgt dan verdient. Maar stel je voor. Stel je toch eens voor dat die man onschuldig is, hoe verschrikkelijk zou dat zijn?

Ik ben opgevoed met de les dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is. De werkelijkheid blijkt anders. Je bent onschuldig totdat 25 mensen zeggen dat dat niet zo is. Het is verdomme hét etui.