Blog Mayke: Ik ben een aansteller

Ken je dat gevoel? Het overkomt me vaak zo vlak na de zomer. De lente staat in het teken van alles waar je maar naar toe kunt leven. Festivals, evenementen, feestjes, mijn verjaardag, vakantie. Vervolgens beleef je al die dingen en kan je hele leven niet meer stuk en dan is daar ineens de eerste hoosbui die de herfst inluidt. Alles dat is geweest komt nooit meer terug en dat besef doet mijn gemoedstoestand dalen met de temperatuur.

Van herfstdip naar winterdepressie

Het is mijn jaarlijkse herfstdip, wat naadloos over zal vloeien in mijn jaarlijkse winterdepressie. Het is onontkoombaar, het is een zwart gat, een diep dal en het is vandaag begonnen. Bovendien heb ik ergens halverwege mijn zomerpiek besloten om definitief te stoppen met roken. De eerste dag van oktober. Ik zag het ineens allemaal even niet meer zitten.

Geen koekje? Geen kusjes

Bijna gaf ik eraan toe. Bij thuiskomst stortte ik me in de armen van mijn vriend. Hij hield me vast, maar voordat hij me zachtjes door mijn haren streelde begon hij te lachen. Ik moest me niet zo aanstellen. Ik heb het nog even geprobeerd bij de prinses. Ze likte de tranen van mijn gezicht, maar daarna vond ook zij het wel genoeg. Geen koekje? Geen kusjes.

Een schop in mijn kont

Ik besloot het dit jaar anders te doen. Een schop in mijn kont, dat had ik nodig. Ik heb me gewapend met twee literpakken volle melk, een grote zak cacaopoeder en een spuitbus slagroom. Laat die smerige herfst maar komen. Wind tegen, regen tegen, maar voor de rest alles mee. Haal voor de gelegenheid meteen maar die ellendige kloteboom van boven, die piek op de top is vanaf vandaag niet meer de enige in zijn soort.

Verrassing

‘Tot volgende week zondag!’ riep mijn vriendin afgelopen zaterdag nog. Zondag? Oh ja. Ze had mij en al mijn vriendinnen opgeroepen om aanstaande zondag vrij te houden. ‘Wat is de bedoeling eigenlijk?’ vraag ik. ‘Dat vertel ik niet, maar je wordt opgehaald door je vriend.’ Een verrassing? Ik zie haar genieten van het feit dat ze iets weet dat ik niet weet. Nog één feestje in het verschiet.

Van herfstdip naar herfstpiek

‘Mayk, stuur me 1 oktober een berichtje’ zegt een ander. Wat is er 1 oktober? Oh ja. Dan zou ik stoppen met roken. Ik geloof niet dat je dan een berichtje van me wil. Ik trek argwanend mijn wenkbrauwen op. ‘Ik doe met je mee’ zegt ze. Steun uit onverwachte hoek.

Aanstellerij

Dit kan nog wel eens een interessante herfst worden. Ik heb met een verrassing en steun in het verschiet in ieder geval geen enkele reden voor een herfstdip. Ik krijg haast zin om te stoppen met roken. Dat kan maar één ding betekenen: Ik stel me aan. Misschien moet ik daar ook maar eens mee stoppen. Per direct.

© Beeld: Marit Luschen
Lees hier meer blogs van Mayke