Blog Mayke: Bedoelde u jetsers?

Het was het woord van de week: ‘Jeters’. Tijdens een wandeling langs het naaktstrand, als er iemand topless lag te zonnen, als er een paar van interessant formaat voorbij kwamen, telkens was er wel iemand die het fluisterde: ‘Jeters’. Jeters is een synoniem voor borsten, al durfde ik dat te betwijfelen.

Bedoelde u jetsers?
‘Weet je zeker dat het jeters moet zijn? Ik ken wel een woord wat erop lijkt.’
‘Nee, het is echt jeters. Een collega van mij zegt dat altijd.’
‘Is die collega misschien toevallig dyslectisch?’
‘Het zijn jeters.’
Ik besluit het internet erbij te betrekken.
‘Bedoelde u: Jetsers?’ Dat is exact wat ik wilde zeggen. Bedankt Google.

De juiste jeha
Tieten, tetten, jetsers, jopen, ballonnen, bloemkolen, noem het maar op. Het is niet dat we verlegen zaten om tietensynoniemen, maar toch. Ik ben gevallen voor jeters. Hoewel ik me niet aan het idee kan onttrekken dat ook ‘jeters’ enigszins ordinair klinkt en ik me niet kan voorstellen dat er ooit iemand zal spreken over het geven van jetervoeding of het aanschaffen van de juiste jeha.

Wanstaltigheden
Borsten klinkt zo degelijk. Buste klinkt steriel. Toeters klinkt ordinair en de meest ranzige variant die ik ooit voorbij heb horen komen is vleesballonnen. Op het internet stuit ik op een website die het treffend, maar vooral wanstaltig weet te verwoorden: ‘Elk der twee ronde vlezige, in een tepel eindigende klieren tussen de derde en zevende rib bij vrouwen, waarin de moedermelk zich afscheidt.’ Jeters bekt een stuk lekkerder.

Jeetje
Ik zou het ze zelf kunnen vragen. Ik werp een blik naar beneden. Ach, ze zijn zo bescheiden. Echte jeters kan ik ze niet noemen. Jeetjes, dat zijn het. Meer kan ik er niet van maken. Zelfs niet met de juiste jeha.

© Beeld: privébezit
Lees hier meer blogs van Mayke