Blog Mayke: Hardlopers zijn doodlopers

Hardlopers

‘Gaan we nog dat water in?’ Ja, wat kan het mij schelen. Ik zou hier in eerste instantie niet staan, als dat mijn eerste ondoordachte antwoord zou zijn. Mijn looppartner en ik staan een paar meter voor de finish. Rechtsaf betekent het einde van twaalf kilometer hardlopen, na het trotseren van maar liefst 168 obstakels bij een aangename temperatuur van ruim tien graden. Linksaf betekent een nat pak, bij een gevoelstemperatuur van min tien. Ja, wat kan het schelen. We rennen het water in.

Ervaren mrthnloopster zkt. makker om achtr. z.a. te slepen, gedrnde 8 km

‘Wie wil er met me mee doen aan de acht kilometer Obstacle Run?’ vroeg ze een tijdje geleden. Ik weet achteraf niet meer waarom, maar ik was erbij alsof er gratis snoep werd uitgedeeld. Ik kan me nog vaag herinneren dat ik dacht nog zat tijd te hebben om te trainen. Zondag was het zover en ik had precies twee keer getraind. Zonder obstakels.

HardlopersEerst doen, dan denken

Voor ik het weet staan we tussen de fanatieke hardlopers te springen en onze armen heen en weer te zwaaien. ‘DRIE, TWEE, ÉÉN..’ Wacht even, is dat aftellen? Aarzelend lopen we achter de rest aan. We proberen wat deelnemers aan te schieten om er zeker van te zijn dat dit de acht kilometer is. Uiteindelijk horen we bekende stemmen vanaf de zijlijn. ‘Dames, dit is de twaalf kilometer, jullie starten over een kwartier pas!’ Mijn looppartner kijkt me aan en ik weet allang hoe laat het is, behalve een kwartier te vroeg om te starten. ‘Of zullen we gewoon de twaalf kilometer doen?’ Welja, we zijn nu toch al onderweg.

Gaan we dat water nog in?

Het parcours bestaat uit 28 obstakels, verdeeld over twee kilometer. Dat betekent dat we 6 X 28 obstakels moeten trotseren en ondertussen ook nog even twaalf kilometer sjouwen. Tijgeren, springen, kruipen, klimmen, balanceren, alles. Hardlopers zijn gestoord, wat doe ik hier? Mijn fysiotherapeut loopt achter me. ‘Maandag ben ik er niet hoor, Mayke!’ Fuck.
Na bijna twaalf kilometer voel ik spieren waarvan ik het bestaan niet wist, maar de finish is in zicht. Nog een paar meter en dan is het voorbij. ‘Gaan we dat water nog in?’ Maar natuurlijk. Het ligt niet helemaal op de route, maar wat is nu tien meter op twaalf kilometer? Even later strompelen we drijfnat over de finish.Hardlopers

Hardlopers zijn doodlopers

‘Was dat voor herhaling vatbaar?’ Ik neem gauw even de schade op. Ik heb spierpijn in mijn rug en schouders, ik heb een paarse teen, een blauwe teen, ik ben zo stijf als een oud wijf, alles is nat, koud en vies, mijn fysiotherapeut heeft een vrije dag en ik snap ineens waarom ze zeggen dat hardlopers doodlopers zijn. ‘Absoluut!’ hoor ik mezelf zeggen. Het was blijkbaar ook nog niet het laatste ondoordachte antwoord dat ik zou geven die dag.

Hardlopers
© Beeld: Privébezit Lees hier meer blogs van Mayke