Blog Mayke: De kerstkilo’s koesteren

kerstkilo's

Ze zitten eraan hoor, de kerstkilo’s. Nu al, ja. Minstens vijf kilo, schoon aan de haak. Nooit eerder heb ik me druk hoeven maken om feestvet, maar dit jaar danste het feestgedruis op meer plaatsen dan alleen in mijn hoofd de polonaise.

Kerstkilo’s

Hier een beetje genot, daar een beetje overvloed. Zelfs vetmesten gaat langzamer. De oorzaak? Stoppen met roken. 77 dagen, dat is maar liefst 11 weken en bijna een halve kilo per week. Zorgelijk? Geen idee. Ik wist natuurlijk wel dat mijn stofwisseling zou veranderen, waardoor je gemiddeld vijf kilo aankomt, maar dat ze ook echt zouden arriveren had ik niet voor mogelijk gehouden.

Twee stuks fruit

Zodoende zitten de kerstkilo’s er al aan, voordat we het menu hebben samengesteld. Als ik nog even zo doorga, dan ben ik zelf klaar om geserveerd te worden op een zilveren schaal, met een appel in mijn mond. ‘Ach, was ze maar eerder begonnen met het eten van appels, dan had ze hier nu niet gelegen’, zal de familie zeggen.

Wijsheid van oma

‘Oma, ik ben dik geworden.’
‘Hou toch op kind, je bent helemaal niet dik.’
‘Oh nee? Ik ben best wel aangekomen, zie je dat dan niet?’
‘Nee, ik zie niets.’
Ik geloof er niets van. Oma’s vinden je altijd goed zoals je bent. Het is een soort oma-wijsheid. Het liefst stoppen ze je altijd wat lekkers toe. Ook al weeg je honderd kilo teveel voor je lengte.

Goede voornemens

Later op de avond valt ze door de mand. ‘Het staat je goed hoor, die paar extra kilo’s. Je was op een gegeven moment zo dun.’ A-ha, ik wist het. Maar ze heeft gelijk, ik zie er een stuk gezonder uit. Het is alleen de wetenschap dat de feestdagen nog moeten beginnen. Voor hetzelfde geld groei ik dicht. Ik pas nu al niet meer in mijn strakste broek. Straks moet ik nog beginnen met het maken van goede voornemens.

Ze pakt mijn arm, zoals oma’s dat doen. ‘Ik ben blij dat je niet meer rookt, daar komt niets geen goeds van’. Zoals altijd heeft ze gelijk. Dat voornemen hoef ik niet meer te maken. Wat betreft die paar kilo’s, die mogen ook best blijven zitten. Mits ze zich niet vermenigvuldigen. Mijn goede voornemen voor 2015? De kerstkilo’s koesteren.