Blog Mayke: Miss Google

Google

Eén van mijn vele bijnamen is Miss Google. Voordat er ook maar iets kan uitmonden in een discussie, heb ik het internet al geraadpleegd en het verlossende antwoord reeds paraat. Bij voorkeur inclusief adequate bronvermelding.

Alles weten maakt niet gelukkig

Ik weet niet hoeveel bytes aan informatie er in een menselijk geheugen gaat, maar volgens Google (via Google) komt het neer op zo’n 12,5 tot 62,5 terabyte. Dat vind ik nogal een ruim begrip, maar laten we zeggen dat er waarschijnlijk een limiet zit aan het aantal dingen dat je als mens in je blote hoofd kunt onthouden. Als ik even verder Google, lees ik dat er 9 terabyte per dag wordt geüpload. Maar dat geeft niets, Google is een gewillig extern geheugen en alles weten maakt niet gelukkig, zeggen ze.

Ik lust graag soep

Toch wekt Google de indruk dat je alles kunt weten, als je maar even zoekt. Zo heb ik de afgelopen tijd opgezocht wat de mascotte van Center Parcs is, hoe de collega van Chandler (Friends) in het echt heet, of je drylock aan elkaar of los van elkaar schrijft, wat de songtekst is van het nummer ‘Ik lust graag soep’ (en ik soep graag), waar je een koeienpak kunt kopen, wie de presentatrice was van het Eurovisie Songfestival in 1982 en wat de voornaamste oorzaak is van schoorsteenbranden (we hebben niet eens een schoorsteen). Afgezien van de presentatrice van het Eurovisie Songfestival in 1982 heb ik alles binnen twee minuten gevonden.

En nu?

Tja, dan weet ik het maar even. Ik weet bijvoorbeeld ook uit mijn hoofd wat 1 gedeeld door 7 is; tot op minstens 7 cijfers na de komma (0,1428571), hoe de aap van Michael Jackson heet (Bubbles), wie Duitsland vertegenwoordigde tijdens het Eurovisie Songfestival van 1982 (Nicole-Ein bisschen Frieden), hoe Meike Griffioen om het leven kwam in GTST (gruwelijke beelden), het kwadraat en tevens de wortels van 1 tot en met 20, of het verschil tussen een haaskarbonade en een ribkarbonade. Je hebt er verder niets aan, het is niet alsof er ooit iemand naar zal vragen.

119.000.000 zoekresultaten

Het is mooi als je het weet en anders zoek je het op. Het is pas minder mooi op het moment dat je niet meer weet hoe oud je ook alweer bent, als iemand je ernaar vraagt (ik moest het uitrekenen en het duurde lang), als je de verkeerde gemeente belt om een paspoort aan te vragen (‘U staat hier niet ingeschreven mevrouw’ ‘Oh ja…’), als je ruitenwissers aan gaan op het moment dat je richting aan wilt geven. Blijkbaar raadpleeg ik Google zo vaak, dat mijn eigen geheugen zich uit protest op non-actief heeft gesteld. Zo stond er laatst iemand aan de deur die vroeg of mijn vriend thuis was en ik had werkelijk geen flauw idee.

Koekoek

Gauw probeer ik een beroep te doen op mijn geheugen. Is mijn vriend thuis? Ja of nee. 11.900.000 zoekresultaten bieden zich binnen 0,27 seconden aan. Wat dat betreft is mijn hoofd net Google. Het meest hardnekkige antwoord is de melodie van een nummer van Jay Z. ‘I got 99 problems but a bitch ain’t one.’ Perfect, daar was ik nu juist naar op zoek. I got 11.900.000 answers, but the one I need ain’t one. Koekoek! In mijn hoofd is er in ieder geval duidelijk niemand thuis. Kom later nog maar eens terug.

© Beeld: Privébezit Lees hier meer blogs van Mayke