Blog Mayke: Met blote billen in het weiland

scoren

Ik heb ze nooit echt aan de wilgen gehangen, mijn voetbalschoenen. Maar waar ik ze dan wel heb gelaten, een jaar of acht geleden, is me een raadsel. Mijn oude voetbaltas bevat maar liefst drie paar scheenbeschermers en zelfs een proefflacon van Andrélons ‘perfecte puntjes’, waar met grote letters ‘nieuw’ op staat, maar de schoenen zijn pleite.

Hup Mayke

‘Hup Mayke!’ schreeuwen mijn vriendinnen vanaf langs de lijn. Ik trek net een sprintje naar voren, als we balverlies lijden en de bal wordt teruggespeeld richting onze verdedigingslinie. Ik ben zo ongeveer linkshalf gaan staan. Mijn oude vertrouwde plek, waar ik het minste kwaad kon, tussen een goede linksback en een fantastische linksbuiten. Het duurt twee tegendoelpunten voordat ik in de gaten krijg dat er bij een zevental niet zoiets bestaat als een linkshalf. Een verdediger ben ik, en wat voor één. Veel meer dan ‘hup’ wordt het niet. ‘Hup’ Naast. ‘Hup’ Uit. ‘Hup’ Te laat. ‘Hup’ Mis.

scoren

Blote billen

Toen ik mijn schoenen niet kon vinden, heb ik de beste voetbalster van weleer gevraagd of ik haar schoenen misschien mocht lenen voor het Retrotoernooi van mijn oude voetbalclub. Je weet immers maar nooit waar die doelpunten vandaan kwamen. ‘Heb je ook sokken nodig? Of een broekje?’ Het is maar goed dat ik mijn vriendin betrokken heb bij het avontuur. Had ik toch bijna met mijn blote billen in het weiland gestaan. Zonder sokken ook, maar behangen met scheenbeschermers.

Wisselen?

Hijgend sleep ik mezelf richting mijn vriendinnen. ‘Wisselen?’ smeek ik. Ik wacht het antwoord niet af en laat me vallen op de reservebank. Mijn scheenbeschermers zitten inmiddels achterstevoren. Een halve marathon lopen is geen probleem, maar meer dan vijf minuten achter een bal aan rennen is werkelijk niet te doen.

Punten scoren

Ik weet ineens weer waarom ik ooit gestopt ben met voetbal. Er zit geen greintje balgevoel in mijn benen. Misschien heb ik mijn schoenen dan destijds toch aan de wilgen gehangen. Zo niet, dan weet ik nu in ieder geval zeker dat ik dat beter wel had kunnen doen. Maar ondanks het gebrek aan talent heb ik me als vanouds vermaakt. Bovendien heb ik geen doelpunt gemaakt, maar ik heb wel eindelijk perfecte puntjes gescoord.

© Beeld: Privébezit Lees hier meer blogs van Mayke