Blog Mayke: Giel of Margreet?

We rijden al een tijdje rondjes om de stad, maar bereiken onze bestemming maar niet. De stem van Giel Beelen blijft maar door de speakers van het navigatiesysteem blaten. ‘Blabla links, blablabla links, links blabla, links.’ Bedankt Giel, vier keer links is een rondje. Het zoveelste.

Drie hulplijnen en een 50/50-deal

Ik zet Margreet erbij aan. Margreet is de waardeloze navigatrice die opereert vanaf mijn mobiel. Bij negen van de tien afslagen besluit ze voor de zekerheid eerst de route even opnieuw te bepalen. Meestal vind ik het na drie hulplijnen van vrienden en familie en een 50/50-deal bij kruispunten wel op eigen houtje. Ik zet Margreet ook niet aan omdat ik vertrouw op haar padvinderskwaliteiten, maar omdat ik de stem van Giel inmiddels wel een beetje zat ben.

De bestemming

‘Route opnieuw bepalen.’ Twijfelkont. Nee, neem dan Giel, die is pas zeker van zijn zaak. Ga nog maar vier keer links. Zéker weten. De vrouw is aan het twijfelen en de man is vastberaden. Akelig clichébevestigend. Als we langs een cafetaria met de naam ‘De Bestemming’ komen kijkt mijn vriend me argwanend aan. ‘Nee, ik heb heus niet ‘bestemming’ als bestemming ingevoerd.’

We zijn er bijna

Op de terugweg zit ik te twijfelen wie ik de mond zal snoeren: Giel of Margreet. Giel is sneller, beter te verstaan en enthousiast als altijd. Margreet heeft de gunfactor. Ze is voor het eerst op dreef en ik wil haar graag nog een kans geven.
Mijn vriend is ondertussen niet te beroerd om het cliché nogmaals te bevestigen. Terwijl ik ienemienemutte speel met Giel en Margreet, slaat hij rechtsaf, terwijl meneer navigator en mevrouw navigatrice het net eens waren over links. Ik kan zelfs al bijna een ‘We zijn er bijna’ inzetten.

Stop met twijfelen

Statistisch gezien getuigt het niet alleen van machogedrag, maar ook van een zeker intellect om doortastend op te treden in zulke twijfelgevallen. Geloof me, ik ben groot fan van twijfel. Maar zelfs bij een kruispunt heb je 25% kans om de goede afslag te pakken. Een paar meter verderop is er wel weer een nieuwe afslag. Hoe meer kilometers, hoe meer borden met plaatsnamen langs de weg. Dus Giel, dan maar een paar extra rondjes, jij komt er wel. Begin maar alvast met het eten, Margreet komt iets later.

© Beeld: Privébezit Lees hier meer blogs van Mayke