Blog Mayke: Stoptober: De eindstreep

Ik ben geen fan van te vroeg juichen, maar ik ben inmiddels 27 en een halve dag gestopt met roken, dus ik durf al haast de vlag uit te hangen. Stoptober is namelijk na 28 dagen voltooid en op dat halve dagje wil ik het niet aan laten komen. Ik kan dus voorzichtig stellen dat het gelukt is. Tijd voor een korte evaluatie.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

De meest sneue momenten waren die waarop het leven ineens geen zin meer had. Ik weet niet of het ging om een hevig verstoorde hormoonhuishouding, ontwenningsverschijnselen of gestoordheid in het algemeen, maar af en toe bevloog me de gedachte: ‘Als het zo moet, dan hoeft het van mij niet meer’. Voor een ieder die volledig bij zijn verstand is klinkt dat beláchelijk. Voor mij voelde het als een volkomen legitieme gedachte.

Retourtje pomp

Zodra ik stopte met mijn verslaving bleef ik zitten met een onbevredigde behoefte. Ik heb het geprobeerd op te vullen door alles op te vreten wat binnen mijn bereik viel, maar dat hielp niets. Mijn vriend eet ineens appels, maar ook dat werkt voor mij niet. Ik wissel tandenstokers af met kauwgom. Het is zelfs zo erg dat ik laatst speciaal naar de benzinepomp ben gereden om een pakje te halen. Een pakje kauwgom, ja. Dat is net zo wanhopig als voor een pakje sigaretten naar de benzinepomp rijden. Daar wilde ik nu juist vanaf.

De eindstreep

Na vier weken ben ik niet meer levensmoe, ik ben niet meer boos, ik heb geen dringende behoefte meer aan een sigaret en zelfs de gedachte eraan begint langzaam te vervagen. Het is dus gelukt, van roker naar niet-roker binnen 28 dagen. Ik ben benieuwd wat ik de komende 28 dagen ga worden. Ik hoop een topatlete, want uit acute hondsdolheid heb ik me opgegeven voor een loop van acht kilometer met obstakels. Mocht het niet lukken, dan ga ik zingen. Of dansen. Of beide. Ik ben nog wel een beetje druk.

© Beeld: Privébezit Lees hier meer blogs van Mayke