Blog Mayke: Stoptober, de tussenstand

Ik zal er heel eerlijk over zijn. Theoretisch gezien gaat je levenskwaliteit er met sprongen op vooruit, vanaf het moment dat je stopt met roken. In de praktijk moet je dat kleine restje levensvreugde soms ineens van heel ver halen. De app van Stoptober beloont me rijkelijk met badges. Begrijp me niet verkeerd, ik zie daar heus de goede bedoelingen van in, maar ze zijn zó onbevredigend. Ik wil geen badge, ik wil een sigaret.

Eéntje maar
Laat dat nu net de hele strijd zijn. Er is maar één ding dat het gevecht tegen de sigaretten draaglijk zou maken. Eén klein trekje, teugje, zuchtje, hijsje. Eéntje maar, dan gaat het wel weer.
In plaats daarvan zat ik de eerste avond met een pot augurken op schoot op de bank, op mijn werk vreet ik me klem in pepermuntjes (compensatie tegen obstipatie) en mijn tandenstoker-verslaving neemt inmiddels ongezonde vormen aan. Niet dat ik ze doorslik, maar die drang om ze aan te steken…

Nergens last van
‘Hoe gaat het met jou, Mayke?’
Ik twijfel even over mijn antwoord. Ik ga niet dood, maar met vlagen is het me om het even. Heel even, dan gaat het wel weer. Alsof ik met het laatste trekje ook meteen mijn laatste beetje levenslust uit heb geblazen. Ik ben me ervan bewust dat ik nu schromelijk overdrijf, maar ik had nooit gedacht dat de verslaving zo sterk was. Ik kon altijd stoppen wanneer ik maar zou willen. Maar dan wel altijd volgende week.

‘Mayke heeft nergens last van.’
‘Sorry. Wat?!’
‘Nou ja, je merkt niets aan jou.’

Het is één groot gekkenhuis van binnen. Circus in mijn lichaam, kermis in mijn hoofd.  Het maakt me gék. Niet alleen met- een-pot-augurken-op-de-bank-gek, maar totale hysterie, van janken tot de slappe lach tot blinde woede. Maar daar merk je verder niets van.

De tussenstand
Nee, ik heb nog niet weer gerookt. Dat was de bedoeling, dus in die zin gaat het fantastisch. Toch mis ik een stukje euforie. Ik weet niet zo goed hoe ik het moet uitleggen, maar:

‘AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAH!!!’

Nee, niets aan de hand. Het gaat eigenlijk best goed.

© Beeld: Privébezit Lees hier meer blogs van Mayke