Blog Mayke: Stoptober

Ik wist niets van het bestaan van het initiatief Stoptober af, toen we 1 oktober kozen als geschikte datum om te stoppen met roken. Maar daar was het ineens. Inclusief app en een bataljon gelijkgestemden. Zo kwam het dat het voor mijn vriend, onze huisvriend, mijn schoonzus, een vriendin, een goede kennis, twee collega’s en ondergetekende morgen D-Day is.

Bent u nog steeds rookvrij?

Ondanks al deze steun blijft het natuurlijk een individuele strijd. Een kwestie van discipline en doorzettingsvermogen, als het even tegenzit. Ieder voor zich, maar dan met zijn allen. Vol goede moed heb ik de app van Stoptober gedownload. Toen ik de app vandaag opende kreeg ik meteen een gewetensvraag voor de kiezen: ‘Bent u nog steeds rookvrij?’. Eerlijkheid gebood mij om deze vraag met ‘nee’ te beantwoorden. Ik ben nog niet eens begonnen.

Stoptember

Het is misschien een goed teken dat ik me enigszins schuldig voelde, toen ik een standje kreeg van dit pedagogisch onderlegde elektronische hulpmiddeltje, maar ik was er eigenlijk al weer klaar mee. Ja hallo, het heet toch niet voor niets ‘Stoptober’? Als ik reeds gestopt was, dan had ik wel eigenhandig ‘Stoptember’ geïntroduceerd. Afgezien van het feit dat ik het nooit zo had genoemd, wat ik vind het een vreselijk geforceerde woordspeling, maar dat terzijde.

Een sticker en een krul

Het was nog niet meteen gedaan, tussen Stoptober en mij. Ik werd namelijk overspoeld met complimentjes, terwijl ik er alleen maar probeerde achter te komen hoe de app werkt. Inmiddels heb ik drie denkbeeldige terugvallen gehad, maar ook een aantal badges behaald. Ik denk niet dat ik er mijn curriculum vitae mee op kan krikken, maar het is toch als een sticker en een krul op je rekenwerkje.

Hoe dan ook, de app is best leuk, maar daar gaan we de oorlog niet mee winnen. Dit moet op eigen kracht. Ik roep al jaren dat ik sterk ben. Meestal stuit ik daarbij op minachtend hoongelach van mijn omgeving, omdat ik niet over de spierballen beschik om het te bewijzen. Maar daar gaat het ook niet over. Ik doe het op karakter, want daar zit de kracht. Ik doe het desnoods voor een sticker en een krul.

Om middernacht druk ik hem uit. Voor iedereen die met me meedoet: High five! Of nee, high ten, we hebben immers weer twee handen vrij.

© Beeld: Privébezit Lees hier meer blogs van Mayke