Blog Sophie: Lieve Enzo

Lieve Enzo,

Vandaag leerde ik je kennen. Iets te laat, dat wel. Mijn dochter kent je namelijk al veel langer. Wij vonden haar eigenlijk te jong voor je. Ik bedoel: 7 jaar en nu al vloggers kijken? En ze ging ineens ook vloeken. Dat moest wel met elkaar te maken hebben.

We spraken haar erop aan. Ze mocht pas naar je kijken, als ze een stuk ouder was. ‘Ja, maar mama,’ zei ze, ‘Enzo Knol zegt alleen maar holy shit hoor.’ Ik dacht: sure. Vloeken is namelijk heel gemakkelijk. Eerlijk gezegd doe ik het ook nogal vaak. Jaren terug maakte ik een afspraak met mezelf. Als ik kinderen zou krijgen, zou ik geen curry of chips gaan zeggen. Dan kon ik meteen achter een raam gaan zitten kwijlen. Infantiel vloeken is dat. Te erg voor woorden.

Maar ja, nu heb ik kinderen én hebben we een potjandriedubbeltjespot, waar centjes ingaan als er gevloekt wordt. De bedoeling is dat we daarvan leuke dingen gaan doen. Je begrijpt dat ik zelf die uitjes betaal. Toch neemt mijn dochter mijn gevloek niet over. Nee, ze heeft het over kak (ook zo’n absurd scheldwoord) en kutjong (voornamelijk naar haar jongere zussen). Niet heel gezellig, maar er wordt nog niet gefuckt gelukkig.

Gisteren kwam ze aan mijn bureau staan, terwijl ik even aan het werk was. ‘Mama,’ vroeg ze, ‘kunnen we even op Google naar Spanje zoeken. Dat doet Enzo Knol ook.’ Joh, dacht ik: ben je dan ook nog educatief?

Vandaag ging ik eindelijk eens naar je kijken. Ik had het eerder moeten doen. Zo ongeveer een paar weken geleden, voor mijn dochter je ontdekte. Natuurlijk kende ik je naam wel, maar verder… ik ben 38 jaar. Toen ik zeven was… nou ja, je begrijpt vast wat ik bedoel.

Eerst zag ik je in een zwembad springen, middenin de nacht. In Griekenland, gok ik. Daarna ging ik zoeken op #blog 1 en niet veel later typte ik op google ‘eerst vlog met Dee’. Ineens wilde ik alles van je weten. Ik keek je eerste blog en dacht… oh, man wat schattig. Wat blogs en veel gefuck verder, begon ik toch een beetje te twijfelen aan het pedagogische niveau. Niet dat jij je daarvan wat aan moet trekken, want daarom vlog je niet toch?

Kortom, een uur of drie later had ik wel wat geleerd. Namelijk dat je handdoeken best twee keer kunt gebruiken, dat je niet drinkt en in je laatste vlog beduidend minder vloekt. En blijkbaar zoek je op Google naar Spanje, maar dat vlog heb ik niet kunnen vinden (ik raakte een beetje ontmoedigd dat er zo veel vlogs verschenen bij het zoeken naar ‘Enzo Knol Spanje’.

Van mij mag ze wel naar je kijken. Ze is tenslotte bijna acht, volgens RTL Late Night het begin van je doelgroep. En, nu wil ze zelf ook gaan vloggen.  ‘Hallo jongens en meisjes,’ zegt ze dan in een denkbeeldige camera, ‘vandaag gaan we met de LEGO spelen.’

Als ze acht jaar wordt, mag ze van mij gaan beginnen. Onder toezicht en met de duidelijke toevoeging dat niet iedereen het leuk zal vinden. Laat haar tot die tijd maar naar je kijken. En vanaf vandaag, kijk ik lekker mee!


Elke week schrijft voormalig docente geschiedenis en journalist Sophie Fleur (34) een blog voor VIVA Mama. Ze is getrouwd en moeder van drie dochters.

Lees ook:

Navelstreng
Zwemmen
Speentjesfee
Zindelijk
Fuck de perfecte moeder
Vakantie
Papa
Hoge hakken
Sportdag
Kinderverjaardag
Happy pills
Vrouwenvoetbal