Blog Sophie: Ik loop achter

Ik loop achter. En dat is niks voor mij. Van de vele afspraken die ik met mezelf maakte voordat ik moeder werd, was er één heel duidelijk.

Ik zou het niet zo doen als mijn moeder. Ik zou elk jaar een foto-album maken van mijn nog te maken kinderen. Ik zou niet – zoals zij – foto’s opsparen vanaf 1985 om vervolgens aan de deprimerende taak te beginnen die alsnog in te plakken om het werk na een dag plakken weer te staken vanwege de niet te omvatten uren die er nog voor uitgetrokken moesten worden.

20 fotoalbums

Zo ver loop ik gelukkig niet achter. Bij nummer 1 maakte ik elk jaar trouw een album. Sterker nog, ik maakte van de eerste vier weken, het eerste half jaar en het tweede half jaar een album. Na vier jaar, bedacht ik me opeens: goh, die zal me later dankbaar zijn als ze op zichzelf gaat wonen en 20 albums meekrijgt. Dus ik schroefde het aantal terug. Nu maak ik per drie jaar een album.

Bij nummer 2 deed ik precies hetzelfde. Van haar eerste jaar maakte ik 3 albums. En een film ja, dat moet ik er ook nog bijzetten. Ik maakte elk jaar ook nog een film van een minuut of dertig. Na de tweede verjaardag afgelopen september kwam er echter de klad in. Over de albums van de jongste nog maar niet te spreken.

MIJN TIJD

Over twee weken wordt onze jongste één jaar. Ze heeft nog geen enkel album. En de middelste wordt in september drie en heeft alleen nog maar de albums van het eerste jaar. En omdat ik nu eenmaal niet te stoppen was en ook nog van elk jaar een familie-album maakte, loop ik ook daarmee achter.

Logisch, want ik ben volop aan het werk. Al tijdens de zwangerschap van nummer drie had ik geroepen: na deze wordt het MIJN TIJD. Het universum heeft dat iets te letterlijk genomen, denk ik. Ik heb echt super leuk werk. Ik ben zo blij dat ik eindelijk weer kan doen wat ik het liefste doe en toch is er voor hobby’s amper meer tijd. Want ja, als het werk gedaan is, wacht het huishouden.

En dus neem ik me elke week voor om toch die albums te gaan maken. Nu loop ik misschien een jaar achter, maar de tijd vliegt zo snel dat het in een oogwenk drie jaar zal zijn. Ik hoop gewoon dat een week binnenkort uit negen dagen zal gaan bestaan. Vijf dagen werk, twee dagen ontspanning en twee dagen achterstallig onderhoud bijwerken. Ik denk dat iedere ouder zal staan te juichen…

Beeld: Getty images