Blog Sophie: Kamperen

dochter

We dachten: laten we eens op vakantie gaan. Naar Zeeland en dan op een boerderij slapen. Dat is vast leuk voor de kinderen. Dachten wij.

Er zijn natuurlijk een hoop mensen die hun hand niet omdraaien voor het opzetten van een tent en het slapen in de vrije natuur. Op zich ben ik daar ook wel van. Ik herinner mij leuke weekenden Terschelling en heb ook warme herinneringen aan de camping waar ik vroeger met mijn ouders kwam. GL kreeg al jeuk van mijn verhalen.

Zo bestonden onze vakanties de afgelopen jaren vooral uit het slapen in een appartementje, of een kidsjungalow, in ieder geval iets met stenen en bedden op poten. Maar deze keer dachten we: laten we het gewoon doen. We gingen kamperen bij de boer. En onze oudste mocht zelfs een pony verzorgen. Ach, dacht ik: ik ben opgegroeid in een boerendorp… Wat kan er nou gebeuren?

Het was voor de kinderen echt een belevenis. Paarden mochten verzorgd worden (lekker de wintervacht borstelen bij een vrij sterke wind), er werd poep geschept, eieren geraapt en gevoerd. Kortom: voor de kinderen was het geweldig. Alhoewel ik er wel bij moet zeggen dat het poepscheppen niet van harte ging, maar hé, wie al jaren zeurt dat ze wil paardrijden, mag ook de schep weleens hanteren. (Opvallend: na de vakantie rept ze er niet meer zo vaak over).

’s Nachts sliepen we dus in een tent. Gelukkig hadden we net de week uitgekozen dat er nachtvorst werd voorspeld. Als we ’s morgens opstonden was de temperatuur in de tent 3 graden Celsius. Snel deden we dan het kacheltje aan, maar wat hadden we het gevoel dat we ‘lekker’ aan het afzien waren.

’s Middags scheen de zon, speelden de kinderen met de andere kinderen die daar ook aan het kamperen waren. Vriendschappen voor het leven werden gesloten en wij zaten voor de tent een boek te lezen (en af en toe plukten we dan onze jongste draak uit het kippenhok of weg bij de varkensstal).

’s Avonds deden wij de kachels uit, trokken joggingbroeken en truien aan, legden extra dekens over onze dekbedden en uiteindelijk sliepen we heerlijk, terwijl de wind aan onze tent rukte en de regen met bakken uit de hemel viel. We voelden ons echte kampeerders.

Totdat vriendin Vlaai een dagje kwam. Zij is een wereldvrouw, sliep in een ijshotel of in een yurt en trok met een budget van 35 euro door Nieuw-Zeeland. Na het zien van de tent barstte ze in lachen uit. Een tent? Vooruit, er was een tentdoek, maar we hadden bedden op poten en zelfs een badkamer met wc en douche!

En die kou ’s nachts? Daar kon je je gewoon op kleden hoor. Hadden we nooit van thermokleding gehoord? Sjonge jonge, als dít al kamperen was… Beteuterd keken GL en ik elkaar aan. We hadden het best een stap voorwaarts gevonden. Terug naar de natuur. Lekker veel buiten zijn. De kinderen leren over het leven op de boerderij. En ja, ook al was het dan een luxe tent, het was wél een tent. Er is dus nog best hoop voor ons!


Elke week schrijft voormalig docente geschiedenis en journalist Sophie Fleur (34) een blog voor VIVA Mama. Ze is getrouwd en moeder van drie dochters.

Lees ook:

Zwemmen
Tanika
Zieke opa
Help!
Voor één dag papa
Omdat het kan
Balletjes
Dag Sinterklaasje
Verliefd
Verhuizen
Enig kind
Fuck de perfecte moeder