Blog Sophie: Kleuterpraat

kleuterpraat

Ze stond te krijsen in het opblaasbadje. Vriendje Lars had haar nat gespat. Ze was werkelijk heel héél erg boos. Maar, probeerde ik uit te leggen, als je in een zwembad staat is het toch logisch dat je nat wordt? Nee, ik begreep het helemaal verkeerd.

Terwijl ze dus met tot haar middel in het water stond, gilde ze: Maar ik wil niet nat worden! Dat ik toen in lachen uitbarstte, deed de situatie geen goed.

Oh, die kleuters. Wat flappen ze er af en toe grappige dingen uit. Ik weet nog dat A1, de oudste, op het strand iemand met een metaaldetector zag. Ze lag op de grond van het lachen. “Een grasmaaier op het zand, mama, wat raar!”

Piemels

Of die keer dat ze had leren fluiten en dat trots aan haar oma wilde laten horen. Oma vond het geweldig en zei een versje van vroeger op: “Meisjes die fluiten, krijgen jongens met…” En A1 riep vrolijk uit: “Piemels!”. Het moest natuurlijk duiten zijn, haha.

Of gewoon ’s morgens, toen ze nog net geen vier was: “Mama, mijn buikje heeft honger.” Het zijn zulke leuke uitspraken en ik schrijf ze ook allemaal op. Wat zal ze er later van zeggen als ze het volgende leest? Want ze zag me op een dag een bh aantrekken en ze vroeg of ze die later ook kreeg. Dat beaamde ik. “Mama, wil je mij dan komen helpen”, zei ze want ze zag me een beetje worstelen met de sluiting. Ook dat beaamde ik. “Maar,” vroeg ze toen vertwijfeld, “kom je dan bij mij slapen of ik bij jou?”

Ik ga met de taxi, doei

Soms is het ook zo ontroerend. Bijvoorbeeld toen mijn allerliefste oma net was overleden. Ik vertelde het haar en ze zei: “Nu ligt ze in een schatkistje.” Maar vaker is het gewoon grappig. Toen we een keer boos op haar waren, schreeuwde ze: “Papa, mama jullie zijn niet lief! Ik bel NU een taxi!”

Maar ook onze peuter, A2, kan er wat van. Ze wilde graag naar de zojuist overleden oma Woef toe. Ik legde uit dat dat niet meer kon, omdat oma ziek was en nu een sterretje is. Ze vroeg: “Oma Woef ziek?” Ik knikte. “Mama,” zei ze toen, “tutje brengen?” Dat vond ik zo lief dat je me echt op kon rapen.

Pardon

Ja, het blijft leuk met die kinderen. Bijvoorbeeld toen de jongste een boer liet en A1 zei: “Oh, ze liet een pardon!” En soms is het confronterend, zoals die keer dat ze in de spiegel keek en vervolgens triomfantelijk tegen me zei: “Hé mama, ik heb dezelfde dingen als jij.” En ja, ze wees toen naar haar donkere kringen.

Soms echter, worden we ook geconfronteerd met onszelf. Bijvoorbeeld die keer dat A1 haar rapport kreeg. Een kleuterrapport, maar toch. We hadden haar al verteld dat als ze goed haar best doet op school, ze later veel centjes gaat verdienen en haar grote huis kan kopen – want ja, ze heeft er al één op het oog. Dus die middag kwam ze zwaar teleurgesteld thuis met haar rapport. Ze had zo haar best gedaan en toch had ze van de juf geen centjes gekregen!

Welke maffe kleuterpraat heb jij weleens gehoord?

Beeld: iStock