Blog Sophie: De sloper

dochter

O jongens, wat zijn we gelukkig en gezegend. Getrouwd, een mooi huis, drie geweldige kinderen. Ook om me heen loopt iedereen over van dankbaarheid en geluk. Toch strandt één op de drie huwelijken. En ik weet precies waar dat door komt: kleine kinderen en te weinig slaap.

Toen ik zwanger was van de eerste, wisten GL en ik het zeker: onze kinderen zouden niet bij ons in bed slapen. Want dan kwam je er nooit meer vanaf. Nu zouden we wel meer dingen niet doen. Eten voor de tv bijvoorbeeld, en als gezin gezellig aan tafel de dag doornemen. Ja, als je zwanger bent van de eerste weet je ook niet beter.

Het maakt niet uit wat voor regels je maakt, wat voor heerlijkheden je nastreeft. Na de zwangerschap maken we gewoon tijd voor sex, hoor. Als ik bevallen ben, ga ik lekker vaak sporten om weer slank te worden. Na de komst van de baby, blijf ik wel gewoon werken.

Natuurlijk zijn we het allemaal van plan. En een hele hoop vrouwen lukt het ook. Maar er zijn ook eigenlijk maar twee soorten moeders: zij die wel slapen en zij die niet slapen. En ik behoor nu al een tijdje tot die laatste groep.

Te weinig slaap is dodelijk. Zowel voor jou als persoon als voor je relatie, en het is tevens de beste saboteur van alle goede voornemens. Na nachten heldhaftig het kind weer terug in bed leggen en daardoor zelf niet slapen, gaven wij het ook op. Kruip er maar bij. Dan slapen we tenminste nog een paar uur.

Een vriendin van me had het ook helemaal gehad. Elke nacht kropen er kinderen bij haar in bed. Toen ze ten einde raad haar jongste liet huilen, bleek die oorontsteking te hebben. Dat gaf haar zo’n schuldgevoel dat ze nu gewoon bij haar in bed mogen. Wel heeft ze een derde bed gekocht, gewoon voor naast het tweepersoons. Hebben ze in elk geval meer ruimte.

We doen maar wat. Rommelen wat aan. Geven elkaar dienst. Mopperen. Denken aan slapen zoals een volger van een koolhydraatvrij dieet (ik) denkt aan brood. Voor sex moet je doorgaans wakker blijven, dus dat zit er helaas ook niet in.

En we verzinnen goede voornemens. Komende week ga ik sporten. Die week zijn er uiteraard twee ziek. Vanavond ga ik lekker lang weg met een vriendin. Dan zijn ze natuurlijk om kwart voor vijf wakker. Morgen begin ik met mijn dieet. Om vervolgens maar twee uur te slapen en ’s ochtends zonder erbij na te denken een reep chocola als ontbijt te nemen.

Goed, het zijn tropenjaren (waar zijn het strand en de cocktail?) en we strompelen gewoon door. Deze nacht was vrij redelijk, zeggen we tegen elkaar, want we hebben vijf uur aan één stuk geslapen. Is er dan niets aan te doen? In ons geval wel. We hopen dat binnenkort de keelamandelen eruit mogen bij de jongste, de sloper die nu wat minder vrolijk is. Tot die tijd lopen we op onze tenen, vloeken we en zondigen we.

Ach, als ze het huis uit gaan halen we het wel weer in. En hopelijk ook samen.


Elke week schrijft voormalig docente geschiedenis en journalist Sophie Fleur (34) een blog voor VIVA Mama. Ze is getrouwd en moeder van drie dochters.

Lees ook:

Tatoeage
Buisjes
Zindelijk
Nachtje weg
Zomerverjaardag
Vakantie
Schaamte
De scholen zijn weer begonnen!