Blog Zehra: Het boerkiniverbod

boerkiniverbod

In Cannes, Frankrijk heeft de burgemeester het besluit genomen om de boerkini te verbieden. De boerkini is een badpak met mouwen, lange pijpen en een hoofddoek waarbij het gezicht, de voeten en de handen onbedekt blijven. De term is ietwat misleidend: het is dus geen boerka-achtig pak, waarbij je het gezicht niet ziet. Het lijkt eigenlijk nog meer op een duikpak. Vrouwen die in de Franse badplaats besluiten om hem toch te dragen, riskeren een boete van 38 euro.

Volgens de burgemeester zou de badkleding niet stroken met de westerse normen en waarden. Bovendien beweert hij dat de boerkini een symbool is van ‘islamitisch extremisme’. Dit gaat wel ver, vind ik. Gaan we straks de hoofddoek ook zien als islamitisch extremisme? Of een baardverbod opleggen?

Hoewel ik hem zelf niet draag, kan ik me voorstellen dat sommige vrouwen de boerkini geweldig vinden. Het geeft ze de vrijheid om samen met familie te zwemmen in gemengde zwembaden of te genieten van een dagje strand. Met zo’n verbod wordt hen dat recht ontnomen. In Frankrijk zijn kerk en staat dan wel gescheiden, maar wat blijft er over van een westerse democratie als keuzevrijheid niet meer centraal staat? Als politici gaan bepalen wat vrouwen wel of niet mogen dragen?

Dit verbod heeft dezelfde aard en strekking als de regels in landen zoals Iran en Saoedi-Arabië die vrouwen verplichten om een hoofddoek te dragen – waar ik overigens, ondanks het feit dat ik zelf een hoofddoek draag, ook zeer tegen ben. En het is ook te vergelijken met het rokjesverbod in Amsterdam Nieuw-West dat onlangs terecht voor grote ophef zorgde. Het gaat mij om het principe. Vrouwen bepalen zelf wel wat ze willen dragen. Of het nu een alles bedekkende boerkini is of een nietsverhullende bikini. Het moet hun eigen keuze blijven.


Zehra Sariaslan (26) is raadslid van de PvdA in Harderwijk en beleidsmedewerker bij Atria, instituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. In VIVA 35 (lees het artikel hier) vertelt ze over haar hoofddoeken, waarvan ze er een stuk of 100 heeft. Ze koopt geregeld sjaals in Turkije en bij H&M, Zara en Mango en haar truc is om veel speldjes te gebruiken. Haar hoofddoekirritatie? “Soms wil het gewoon niet lukken. Dan zit de voorkant niet, blijf ik kreukels houden of ontstaat er een hobbel op m’n rug omdat de sjaal te lang is.” Voor VIVA.nl schrijft ze een blog over het boerkiniverbod.

Beeld Daphne Ponsteen
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.