Blog Zimra: Ben jij in balans?

zimra

Een van de moeilijkste dingen in het leven voor bijna iedereen is – denk ik – balans. Tot in hoeverre is jouw leven goed in balans en tot in hoeverre is dit belangrijk? Ik weet in ieder geval met veel zekerheid te zeggen dat dit met eten ontzettend belangrijk is.

Veel mensen worstelen met de juiste balans te vinden in hun eetgewoontes, niet altijd wat gewicht betreft, maar ook qua gezondheid. Bij sommige mensen ligt dit gevoeliger dan anderen, maar iedereen heeft er wel eens op een bepaalde manier mee te maken.

Hopeloos geval

Waarom is die balans voor sommige mensen zo moeilijk te vinden? Ik dacht dat ik zo’n hopeloos geval was, dat nooit normaal zou kunnen eten zonder bij elke hap alles te overdenken in mijn hoofd. Ik dacht dat ik het nooit los zou kunnen laten en nu achteraf terugkijkend, besef ik pas echt hoe gevangen ik eigenlijk altijd zat in al die gedachtes – de hele dag door. Hoe vermoeiend dat eigenlijk wel niet was.
Elke keer weer een gevecht met mezelf, die twee stemmetjes in je hoofd, die zo ontzettend lang door kunnen gaan dat je helemaal gek wordt van jezelf.

balans 5

Ah joh, een koekje

Met als gevolg een ontzettend lange tweestrijd in de supermarkt om het wel of niet te kopen… ‘Oh god, ik heb uiteindelijk toch weer snoep/chocola/koek in huis gehaald met het boodschappen doen. Stom stom stom!! Ah joh, één koekje… Nee, ik ben echt boos op mezelf! Gooi het dan weg… Nee, dat is zonde…’

Je neemt even later een snoepje en kunt het om de één of andere reden niet bij dat ene snoepje laten, sterker nog, je eet de hele zak leeg. ‘Want dan ben ik er ook maar gelijk weer vanaf.’

Obsessie

Nee, dat is iets wat je jezelf aanpraat, wetend dat het echt wel weer nog een keer zal gebeuren.
In feite is het juist díe obsessie met eten, waardoor je uiteindelijk de hele zak op hebt gegeten. Je hebt er zo’n big deal van gemaakt in je eigen hoofd dat je al niet meer op een normale gebalanceerde manier met de zak snoep om kan gaan. Jij verliest op dat moment compleet de controle over het eten, maar laat het eten volledig controle hebben over jou.

‘Maar hoe kan ik er dan voor zorgen dat die stemmetjes in mijn hoofd er elke keer gewoon niet meer zijn?’, hoor ik sommigen van jullie al denken…
Want je zou niet een hele zak snoep leeg moeten hoeven eten, om er dan maar gelijk weer van af te zijn in de hoop dat je het in de toekomst niet weer in huis haalt. Nee, het zou niet het een of het ander moeten hoeven zijn! Dat is juist hetgene wat je kapot en gek maakt. Het gaat allemaal om die balans en in mijn ervaring staat die balans zij aan zij met je geluk en je lekker en goed voelen.

girl eating cake

Als vanzelf

Om die zak snoep wel in huis te kunnen hebben, maar de balans te hebben om er een aantal dagen, misschien wel een week mee te kunnen doen. En dan ook nog eens zonder er stil bij te staan, maar dat het gewoon vanzelf gaat. Misschien klinkt dit voor een aantal van jullie als een onmogelijke opgave en ik heb er echt wel, als elk normaal mens, ook nog wel moeite mee af en toe maar over het algemeen laat ik het eten geen controle meer hebben over mij en gaat dit nu vanzelf.

In mijn ervaring heeft dit alles te maken gehad met acceptatie. De acceptatie van mezelf, van hoe ik eruit zie, van mijn lichaam, van mijn vormen, van mijn curves, mijn vrouwelijkheid, van mij zoals ik ben. ‘Fuck it! This is me en dat is ok!’

Als je die zogenaamde ‘perfectie’ na wilt streven, dan ben je daar zeker nog de rest van je leven zoet mee, want die bestaat niet. Dat perfectionisme dat jij in je eigen hoofd hebt gecreëerd zorgt er alleen maar voor dat het nooit goed zal zijn en je nooit helemaal tevreden zal zijn met jezelf en daardoor dus ook nooit gebalanceerd en normaal, vrij van die stemmen in je hoofd, met eten om zal kunnen gaan.