Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Geen resultaten gevonden Misschien heb je de verkeerde zoekterm gebruikt.

Zoekfilters:

Blog Zimra: De druk van social media

blog zimra geurts

Ik weet nog goed dat ik als tiener geconfronteerd werd met allerlei perfecte vrouwen om me heen. Daar hield ik me destijds ook erg mee bezig; met onder meer acht jaar lang aan eetstoornissen als gevolg.

Waarschijnlijk is dat tegenwoordig alleen nog maar erger voor tieners en jonge vrouwen. Toen ik op de middelbare school zat, speelde internet namelijk nog niet zo’n grote rol als nu, met al die social media. Jonge meiden worden daardoor vandaag de dag nog veel meer geconfronteerd met perfecte lijven; de druk om er zo goed mogelijk uit te zien is enorm. Als ze maar lang genoeg achter hun telefoon zitten, kunnen ze zichzelf dagelijks met wel 100 verschillende vrouwen vergelijken. En dat geldt echt niet alleen voor jongere vrouwen.

Laat je niet gek maken

Wat ik als eerste tip wil meegeven: laat je niet gek maken. Blijf niet te lang rondkijken op social media-profielen die je een slecht gevoel geven. En hou daarnaast in je achterhoofd dat de meeste kiekjes waarschijnlijk – dankzij al die handige apps – flink zijn opgepoetst en aangepast. Ik haal zelf ook vaak zat even een walletje weg en ook ik gebruik filters – die maken al snel een wereld van verschil. Maar er zijn zelfs apps die je er slanker uit laten zien of zelfs langer! Dus voordat je jezelf een slecht gevoel aanpraat: vergeet niet dat de kans er dik in zit dat de foto die jou jaloers maakt niet op waarheid gebaseerd is.

Blijf bij jezelf

Zelf heb ik ook weleens zo’n app uitgeprobeerd waarin je jezelf iets langer kunt maken. Het zag er geweldig mooi uit, daar niet van, maar het zou natuurlijk stom zijn als ik regelmatig een foto plaats waarop ik langer lijk. De mensen die mij kennen, wéten dat ik maar een klein pakketje ben.

En dat brengt mij bij mijn volgende punt: door naar te veel ‘perfecte’ vrouwen te kijken, geef je jezelf (onbewust) het gevoel dat jij niet mooi genoeg bent of niet goed genoeg gekleed gaat. Maar besef dan: door de gekke social media-tijd waarin we leven, word je hier elke dag mee geconfronteerd, maar dat betekent niet dat al die vrouwen er daadwerkelijk elke dag zo uitzien. Zet je telefoon maar eens lekker uit, ga buiten wandelen en kijk om je heen naar de rustige realiteit. Daar krijg je waarschijnlijk een veel beter gevoel van! 🙂


Zimra Geurts (24) is model en werd in 2011 benoemd tot Playmate of the Year. Wekelijks deelt ze haar tips en ervaringen op VIVA.nl.

Lees ook:

Sexspeeltjes: gewoon doen
Kijk niet naar cellulite!
Wees onverantwoordelijk met je geld
Probeer geen #fitgirl te zijn
Zo kom je onder een afspraak uit
Naaktshoot 2.0

Beeld: Hans-Peter Velthoven