Blog Zimra: Fake it till you make it

blog zimra

Juist dames! It’s time to ‘Fake it till you make it!’ En daar bedoel ik absoluut niet mee;: smeer je hele gezicht vol met make-up, doe extensions in, laat nepnagels zetten, trek je pushup-BH met je matching onderbroek met kontvulling aan. Dit soort dingen zijn fijn voor een confidenceboost zo nu en dan, het is heerlijk om jezelf even helemaal op te tutten. Maar het doel is om je zonder al deze dingen je alsnog super lekker en fijn te voelen, vol zelfvertrouwen.

Donkere plek

Mensen hebben over het algemeen vaker de neiging om zichzelf naar beneden te halen in hun manier van praten en denken, in plaats van zichzelf vol te laden met complimenten. Op deze manier voed je als het ware je negatieve zelfbeeld en laat je het keer op keer van kwaad naar erger gaan. Zo kom je steeds dieper in een ongelukkige, donkere plek te zitten.

Het is zo makkelijk om gemeen te doen tegen jezelf dat het bijna vanzelf gaat elke dag, alsof het deel uitmaakt van je dagelijkse ritueel.
Je staat op: ‘oh wat ben ik ontzettend lelijk in de ochtend…’, poetst je tanden ‘bleghh ik haat mijn hoofd en mijn tanden zijn niet wit genoeg…’ merkt een puistje op ‘aahh stomme puist, nu zie ik er nog lelijker uit, top!’, gaat zo snel mogelijk douchen zodat je niet te lang naakt hoeft te zijn, omdat je over je lichaam ook al genoeg negatiefs op te merken hebt. Vervolgens kleed je je aan voor de spiegel waarin je een ongelukkige, ontevreden, geïrriteerde vrouw naar jou terug ziet staren… Je zelfreflectie.

katy perry quote

Je hebt het zelf in de hand

Ho, jij daar, stop! Jij bepaalt als enige jouw eigen zelfreflectie. Jij bepaalt elke dag opnieuw of jij jezelf op deze mooie dag gaat opbouwen of afbreken, dat heb je allemaal zelf in hand. Natuurlijk zijn er altijd mensen in de wereld die jou naar beneden zullen proberen te halen, om wat voor een reden dan ook. Maar laten we nou eens heel eerlijk zijn… Dat doet je eigenlijk lang niet zoveel als je eigen kijk op jezelf. Dat is namelijk waar het allemaal begint: bij jou!

Zeik jij jezelf continue de hele dag af waar andere mensen bij zijn of loop je met nul zelfvertrouwen rond, dan is het helaas in deze (vaak harde) wereld zo dat mensen ineens het recht denken te hebben dat ook te kunnen doen bij jou.

fake_it_until_you_make_it_

Met opgeheven hoofd

Loop eens een hele dag lang rond met opgeheven hoofd, vol zelfvertrouwen, zonder ook maar iets negatiefs over jezelf te zeggen. Overlaad jezelf deze hele dag met complimenten. Ook al is dit waarschijnlijk in eerste instantie niet 100% gemeend, omdat je het nog zo erg in je hoofd hebt zitten dat je ontevreden bent met jezelf, ga het maar even lekker faken!

Als je dit echt ontzettend moeilijk vindt, stel jezelf dan eens voor dat je een actrice bent en je deze dag de rol speelt van een ontzettend zelfverzekerde, mooie, intelligente vrouw.
Hoe langer je dit doet, des te meer het steeds vanzelf zal gaan dat je jezelf op zo’n positieve manier behandelt, tot je het helemaal niet meer hoeft te faken! Tot je inziet dat je al deze positiviteit meer dan waard bent en je oprecht een gelukkige, tevreden, vrolijke vrouw terug ziet staren in dat spiegelbeeld. Oftewel: een goede zelfreflectie!

Behandel jezelf als een mens

Waarom is het zo makkelijk om anderen om ons heen altijd te overladen met complimenten en positiviteit, maar is dit bij jezelf zo moeilijk? Waarom kunnen we zo makkelijk allerlei negatieve minpunten aan onszelf bedenken en creëren we die andersom niet bij de mensen om ons heen?

Een van de belangrijkste waarden die er zijn, is om de mensen om je heen te allen tijde te behandelen zoals jij jezelf zou behandelen. Maar waarom haal je dan niet heel de dag lang ook deze mensen naar beneden? Omdat dat niet ok is. Behandel jezelf dan ook eens een keer zoals jij de mensen om je heen behandelt, zoals je zelf behandeld zou willen worden en zoals je behandeld hóórt te worden… Jij bent net als ieder ander ook maar een mens!