Blog Zimra: Fake your way to the top!

Afgelopen week heb ik het in mijn blog gehad over zelfverzekerdheid: ‘faken’ tot je het echt zo begint te voelen en het vanzelf gaat. Deze week zal ik een aantal goede tips meegeven waarmee je zelfverzekerder over kan komen zodat je daar mee aan de slag kunt gaan! 🙂

Lichaamshouding

Je lichaamshouding zegt heel veel en speelt een ontzettend grote rol in hoe mensen om je heen jou zien en hoe jij je voelt. Loop en sta jij vaak een beetje ingezakt met je hoofd wat omlaag? Dan voel jij je waarschijnlijk niet heel lekker over jezelf. Maar zo gaat daar ook geen verandering in komen: tijd voor een nieuwe houding, dus!

  • Doe je schouderbladen naar beneden en zo ver mogelijk naar achter, waardoor je torso zo veel mogelijk naar voren staat en je nek recht omhoog.

Voelt al een stuk beter, of niet? Je moet het natuurlijk niet zó ver naar achter forceren dat het ongemakkelijk gaat voelen, want dan gaat het er ook ongemakkelijk uitzien.

  • Glimlach veel!

Als je veel met een glimlach op je gezicht rondloopt, maakt dat jou al gauw makkelijk aanspreekbaar. Andersom zullen ook andere mensen jou dan vriendelijk en positief ontvangen.

  • Maak goed oogcontact met de mensen om je heen, vooral als je met iemand in gesprek bent.

Het komt vaak een beetje bangig en onzeker over als je tijdens een conversatie alsmaar wegkijkt. Voel je niet geïntimideerd door oogcontact, maar gebruik het juist in je voordeel om zelfverzekerder over te komen en je ook zo te voelen. Je kunt hiermee ook even oefenen voor de spiegel. Oefen op een zelfverzekerde, maar vriendelijke blik in gesprek met jezelf en probeer dat toe te passen in een conversatie met anderen.

  • Houd je lichaam ontspannen.

Onzekerheid binnen jezelf kan er voor zorgen dat je veel nerveus bent, waardoor je lichaam wat gespannen en onrustig kan zijn. Probeer elk deel van je lichaam wat losser en relaxter te maken. Hierdoor zul je al een stuk zelfverzekerder overkomen en dat ook zo voelen.

Spreken

  • Praat op een wat langzamer tempo.

Deze is heeel moeilijk! Hier heb ik zelf nog vaak veel moeite mee, vooral bij castings, meetings, etc. Je gaat door zenuwen of nervositeit vaak ineens een stuk sneller praten. Probeer dan op dat moment een punt van herkenning te hebben, waarbij je denkt: ‘oh jee, ik doe het weer!’ en probeer dan gewoon wat rustiger te praten. Ook dit kun je natuurlijk ook even oefenen voor de spiegel, practice makes perfect! 😀

  • En als laatste tip van deze blog: vermijd dat je veel gaat roddelen en spreek zo veel mogelijk vanuit een positieve houding.

We houden natuurlijk allemaal wel eens van een goed potje roddelen, maar kijk uit dat je dit niet overdreven veel doet. Niemand wil gezien worden als die ene persoon die altijd maar negatief doet, zeurt en altijd iets te roddelen heeft. Want het is vrij makkelijk om te raden dat die persoon eigenlijk gewoon erg onzeker is en zichzelf niet zo leuk vindt. Voorkom dus dat je die persoon wordt! Je komt een stuk zelfverzekerder over als je bekend staat als de dame die zo vaak positieve dingen te zeggen heeft, veel leuke complimentjes geeft en weinig roddelt.

Beeld: Stef Nagel