Blog Zimra: Coming out

zimra geurts

Sommigen van jullie kennen me misschien al, maar voor wie denkt: ‘huh?’ zal ik me even voorstellen.

Het begon allemaal met een fotoshoot voor Playboy… Even later werd ik uitgeroepen tot Playmate van het Jaar in Nederland en voordat ik het wist stond ik ze te vertegenwoordigen bij de internationale Playmate van het Jaar-verkiezing. Dat ik ook die titel zou winnen had ik nooit verwacht! Sindsdien ben ik in Nederland te zien geweest in ontzettend leuke tv-programma’s, zoals Expeditie Robinson & Op Zoek Naar God. Ook ben ik bezig met een heleboel andere leuke dingen – waaronder dus nu ook  bloggen voor VIVA!

Twijfel, twijfel

Onlangs ben ik in de media naar buiten gekomen met het feit dat ik jarenlang last heb gehad van eetstoornissen. Ik heb er nu sinds ongeveer een jaar geen last meer van. Een tijdje heb ik getwijfeld of ik dit voor mezelf en de mensen dichtbij mij zou houden, of dat ik het met een groter publiek zou delen. Erg lang hoefde ik er eigenlijk niet over na te denken. Het leek me natuurlijk doodeng om me zo bloot te stellen voor heel Nederland. Maar als ik terugdacht aan dat onzekere veertienjarige meisje bij wie het allemaal begon, wist ik: al is er maar één meisje dat iets heeft aan mijn verhaal, dan zou dat het ’t al waard zijn.
Ik heb een heleboel lieve reacties mogen ontvangen en kreeg zelfs op social media vragen van meiden die zelf ook kampen met een eetstoornis of een verkeerd zelfbeeld. Door mijn eigen ervaringen met ze te delen, hoop ik ze geholpen te hebben, al is het maar een beetje.

Er bestaat geen ‘perfect’

Het voelt aan de ene kant wel gek dat zo veel mensen nu zoiets persoonlijks over mij weten, maar aan de andere kant voelt het ook als een opluchting. Juist met de titel ‘International Playmate of the Year’ op zak krijg je de verwachting van mensen dat je een perfect lijf hebt en dat ik mezelf waarschijnlijk ontzettend knap vind. Maar niks is minder waar. Er bestaat geen ‘perfect’, iedereen is mooi op zijn of haar eigen unieke manier. Als voorbeeld laat ik een foto van mezelf zien: eentje zoals deze is gepubliceerd, de ander zonder Photoshop – zoals ik echt ben, dus.Het voelt als een opluchting om te kunnen laten zien aan meiden dat iemand waarvan zij misschien dachten: ‘die is perfect’, met precies dezelfde ‘problemen’ kampt. En dus verre van perfect is, maar gewoon normaal, net als zij. Ik hoop dat mijn bekentenis het probleem van een eetstoornis of een verkeerd zelfbeeld toegankelijker maakt om besproken te worden en de druk van ‘perfect moeten zijn’ minder maakt.

Ik houd me niet meer bezig met die nergens op slaande druk, dus doen jullie dat vooral ook lekker niet! 🙂

De komende tijd blogt Zimra elke week voor VIVA over haar relatie met eten.