Blog Zimra: Gooi je weegschaal weg!

Yep, je leest het goed. Ok, ik moet hierbij wel eerlijk zijn en toegeven dat de mijne ook nog niet helemaal weg is… Maar hij is wél alvast ver weggestopt, waardoor het veel moeite zou kosten om hem weer tevoorschijn te halen om mezelf te kunnen wegen! Dus 😉

Natuurlijk is voor veel vrouwen het idee van je weegschaal in één keer – hop, zomaar – weg doen misschien een beetje ‘eng’. Daarom denk ik ook dat dit beter in stappen kan, door hem steeds beter én verder weg op te bergen.

20x wegen per dag

Toen ik nog volop eetstoornissen had, woog ik mezelf – schrik niet – tussen de tien en twintig keer per dag. Compleet gestoord natuurlijk, want waar is dat nou weer goed voor? Het enige wat het mij opleverde was frustratie, woede, verdriet, onzekerheid en nog meer frustratie. Ik werd er, kortom, alleen maar ongelukkiger van.

Het begon direct ’s ochtends na het opstaan en als het getal op de weegschaal dan niet was wat ik wilde zien (99,99% van de keren dus), bepaalde dat mijn humeur en mijn geluksgevoel voor die dag. Heeeel af en toe, als ik dus een beetje tevreden was met het getal, bepaalde dat dan ook dat ik mij gelukkiger voelde en mij daar ook naar gedroeg.

Dood- en doodzonde

Als ik daar nu aan terugdenk, denk ik alleen maar: ‘what a waste!’ Want iedereen heeft wel het besef wanneer iets wel of niet goed voor haar/hem is. Alleen kiezen we er vaak voor om deze (gezonde & juiste) gedachtes te negeren.

‘Denk ik dan serieus zo laag over mezelf, dat ik mijn geluk laat bepalen door een getal? Als het niet het ‘juiste’ gewicht is, dan verdien ik het niet mij deze dag gelukkig te voelen? Nee, ik mag deze hele dag vooral alleen maar balen over wat de weegschaal mij vertelt en bezig zijn met hoe ik dat getal omlaag kan krijgen… REALLY? Ben ik niet meer waard dan dat?’

Stom elektronisch ding

Absoluut! Jij bent veel meer waard dan dat! En zo denkt de rest van de mensen in jouw leven ook over jou. Maar helaas ben jij uiteindelijk de enige die jouw eigen waarde bepaalt voor jezelf… En deze waarde is het allerbelangrijkst.

Het verwijderen van de weegschaal en de daarbij behorende obsessie uit je leven, is alvast een stap in de goede richting. Laat je humeur en je geluksgevoel niet meer bepalen door zo’n stom elektronisch ding, maar gewoon omdat je je op elk gewenst moment gelukkig MAG voelen!

En wat vertelt zo’n ding je nou überhaupt? Alleen maar je gewicht… lekker accuraat! Het zegt je niet hoe veel daarvan nou eigenlijk lichaamsvet is en hoeveel bijvoorbeeld spiermassa. Kijk gewoon lekker in de spiegel, in plaats van naar die stomme getallen! 🙂