Blog Zimra: Homovriendelijke taxi’s

homovriendelijke taxi's

Met de start van de Gay Pride deze week, was ik mij alvast online aan het verdiepen in al het leuks rondom de Pride dit jaar. Ineens stuitte ik op een artikel over homovriendelijke taxi’s. Er zullen dit jaar roze, homovriendelijke taxi’s zijn om toeristen van Schiphol naar de Pride en weer terug te rijden.

Ik schrik hier echt enorm van. Een homovriendelijke taxi? Blijkt dus dat het enorm vaak voorkomt dat zowel mannen als vrouwen zich in de taxi vanwege hun sexuele geaardheid niet veilig en gediscrimineerd voelen. Het komt zelfs weleens voor dat ze geweigerd worden. Nah, belachelijk!

Het is 2015. Toch?

Ik krijg gewoon spontaan een gevoel van plaatsvervangende schaamte voor deze taxichauffeurs. De taxi is, zoals elk ander openbaar vervoersmiddel, een openbare dienst. Dat hierin nog (en in Nederland nog wel!) gediscrimineerd wordt, stijgt mij echt het hoofd te boven.

Het is 2015, waarom is het nog altijd voor zo veel mensen zó ontzettend moeilijk om iedereen gewoon in hun waarde te laten? Ieder mens hier op aarde is een individu en een compleet ander persoon. Laat iedereen gewoon lekker zijn wie ze echt van binnen zijn!

Ik bedoel, wat verwacht je dan van iemand? Dat iemand zichzelf niet zou moeten/mogen zijn en zich dag in, dag uit anders voor moet doen dan dat hij of zij echt is? Ik ben absoluut geen filosofisch expert en heb geen idee waarom we hier nu precies met zijn allen vertoeven. Wat ik wél weet, is dat je met dergelijke discriminerende gedachten de plank flink misslaat.

Zo ingewikkeld

Waarom is het voor veel mensen nog zo moeilijk om verder te kunnen kijken dan het woord ‘homo’ (een woord dat ik eigenlijk al overbodig vind)? Ok, dus deze persoon valt op iemand van hetzelfde geslacht, goh wat gek. Laten we daar dan wel een woord op verzinnen, zodat we toch een beetje onderscheid kunnen maken. Topidee. Want het is allemaal zo ontzettend ingewikkeld.

Nee, niet dus. Dingen zijn alleen maar zo ingewikkeld als je ze zelf maakt. Het is vrij simpel. Je bent gewoon een mens, dat verliefd wordt en gevoelens krijgt voor een ander mens. Dat is bij iedereen exact hetzelfde. Tadaaa, easy he?

Ben ik bi?

Zelf heb ik, jaren geleden, ook gevoelens gehad voor een vrouw. Daarop kreeg ik de vraag of ik bisexueel ben. Nu denk ik dat de meerderheid van de mensen stiekem een beetje bicurious is, wat verder heel normaal is. Maar of ik bisexueel ben? Weet ik veel. Heb je die stempels gelijk weer, ik ben gewoon een mens dat verliefde en fijne gevoelens heeft gekregen voor een ander persoon. Meer dan dat weet ik ook niet. Waarom moet daar weer zo’n ding van gemaakt worden, en waarom raken mensen in paniek als ze niet weten wat voor stempel ze precies op een ander moeten drukken?

Voor velen was de conclusie dat ik dan inderdaad wel bisexueel moest zijn. Prima joh, als jullie daar fijner van slapen, be my guest. Ik lig er niet wakker van. Maar leer nou eens op zijn minst iedereen in zijn of haar waarde te laten voor wie hij of zij diep van binnen echt is. Behandel elkaar met begrip, respect – en als je soms een beetje bangig bent voor hetgeen wat jou niet bekend is, wees dan geïnteresseerd en probeer daar van te leren. Je kunt daar uiteindelijk alleen maar een rijker mens van worden.

Want geloof me, door een taxirit te weigeren vanwege iemand zijn of haar sexuele geaardheid, word je dat niet.

De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt vvoor de No H8 campaign, tegen ‘homohaat’.