Blog Zimra: Je bent één geheel

Veel vrouwen hebben vaak de neiging zichzelf als het ware te ‘ontleden’. Dan is de neus te groot of te breed, of de lippen zijn niet goed, de heupen zijn te wijd en de billen te groot of juist te klein…

Hier moeten we echt mee proberen op te houden! Zo doen we eigenlijk alsof onze lichamen alleen maar losse stukken zijn, terwijl het juist één geheel is. Doe eens een stap naar achter en kijk naar je lichaam als één geheel… Dan zal je zien dat je complete lijf gewoon mooi bij elkaar klopt. Focus je eens op het volledige plaatje, in plaats van op die ‘losse onderdelen’ die volgens jou anders moeten.

De neus van Owen

Neem bijvoorbeeld acteur Owen Wilson. Eén van de eerste dingen waar je bij hem aan denkt is zijn té leuke neus die zo ontzettend goed bij hem en zijn karakter past! Maar als je zijn neus los bekijkt, is het volgens veel mensen niet bepaald een exemplaar dat aan de tegenwoordige ‘schoonheidsidealen’ voldoet. Hij loopt scheef, is verre van symmetrisch en volgens velen waarschijnlijk ook nog aan de grote kant.

Maar kijk nu eens wat er gebeurt als je – in bijvoorbeeld Photoshop – zijn neus ‘perfectioneert’:wilson01

De zogenaamd ‘mooiere’ neus staat helemaal niet beter of mooier bij Owen. Integendeel, het ziet er vreemd en niet-kloppend uit!

Mooier? Echt niet!

Terwijl volgens de zogenaamde ‘schoonheidsidealen’ van tegenwoordig, de gephotoshopte neus ‘mooier’ zou moeten zijn. Maar in dit geval is dus niks minder waar! Zijn eigen neus is de enige echte Owen Wilson-neus die iedereen juist zo leuk vindt en Owen maakt.

En dit geldt precies hetzelfde voor jouw neus, heupen of welk lichaamsdeel dan ook. Jij bent de enige persoon op aarde die rond loopt met jouw neus, zoals-ie is… Dus waarom zou je die dan anders willen, zoals bijvoorbeeld die van een ander?
Als we nou eens goed leren te kijken naar onszelf als één geheel (je volledige uiterlijk + je karakter) dan kunnen we het totaalplaatje misschien wel véél beter leren waarderen in plaats van dat mierenneuken op die ‘losse onderdelen’. Probeer dat dus een beetje los te laten (hoe lastig dat soms ook is).

Foto: Hans-Peter van Velthoven