Blog Zimra: Get naked!

zimra

Vorige week had ik het in mijn blog over het leren ‘waarderen’ van je lichaam. Probeer jezelf steeds eraan te helpen herinneren wat je allemaal wel niet aan je lichaam te danken hebt, wanneer je een ‘hate everything about my stupid body!!’-bui voelt opkomen. Kijk op dat moment dan in plaats van puur alleen maar oppervlakkig, op een bredere manier naar je lichaam en wat het allemaal voor elkaar kan krijgen.

Doe je kleren uit!

Mijn volgende tip die ik jullie wil meegeven: DOE ZOVEEL MOGELIJK NAAKT! Dit klinkt voor veel mensen misschien heel gek en voor veel vrouwen waarschijnlijk ook doodeng. Maar ik kan je beloven dat het echt ongelofelijk bevrijdend is en daarnaast – zowel bewust als onbewust – ontzettend goed helpt bij het accepteren van jezelf en jouw lichaam. Het niet accepteren van je lijf of er content mee zijn kan vaak leiden tot een angstig, onrustig gevoel als het op je lichaam aankomt. Dit kun je vergelijken met elk ander soort angst dat veel voorkomt bij mensen, zoals hoogtevrees, angst voor spinnen, watervrees, angst voor vliegen…

Eén bungeejump is niet genoeg

De meest effectieve manier van een angst overwinnen is om jezelf juist aan deze angst bloot te stellen. Juist door veel om hetgeen heen te zijn waar je angst voor voelt, zorgt er uiteindelijk voor dat de angst rustig aan steeds minder wordt – tot het verdwijnt.
Dat betekent wel: één keer de uitdaging aangaan tegen je angsten, zal er dus niet voor zorgen dat ze direct verdwijnen. Om angsten compleet te overwinnen gaat het ook om doorzetten. Stel, je hebt bijvoorbeeld hoogtevrees, dan zal een bungeejump na afloop wel bevrijdend voelen en je angst wat minder hebben gemaakt, maar helemaal weg zal het niet zijn. Dit gebeurt eerder pas na bungeejump nummer tien, van een nóg hogere brug, en zelfs dan moet je het enigszins regelmatig blijven doen als je de kans niet wilt lopen dat de angst door ontwenning weer terugkomt.

Deze methode geldt dus ook voor het angstige, onrustige gevoel dat jij bij je lichaam hebt en kan dus ook hierop zeer effectief worden toegepast. Over het algemeen is het enige moment dat jij lekker naakt bent tijdens het douchen – en dat is dus veels te weinig om je happy te voelen met jouw lichaam. Verder is je lijf meestal bedekt met kleding en ben je dus redelijk verwijderd van jouw lichaam. Dan krijg je dus juist dat je door deze gewenning ook niet met je lichaam geconfronteerd wilt worden en dat is een negatieve gedachte. Lekker naakt zijn en je daar fijn en zelfverzekerd bij voelen is top!

#nakedweek

DUS! Ik roep jullie op om deze week zo veel mogelijk naakt te doen (zonder dat je hierbij de wet overtreedt natuurlijk… haha) en je zult merken dat je je steeds meer op je gemak zult voelen met je lijf.
Neem bijvoorbeeld een dagje spa. Na een dag poedeltjenaakt rondlopen is de kans groot dat je je een stuk minder onzeker voelt.

Heb je iets gezellig in je nakie gedaan zoals bijvoorbeeld koken, het huis opruimen, administratie, tv kijken, whatever: laat het mij weten, via een reactie of een tweet met de hashtag #nakedweek 🙂
Ik wens jullie veel succes maar vooral heel veel plezier met het aangaan van deze uitdaging tegen het angstige, onrustige gevoel ten opzichte van jouw lichaam!

PS: ja, ook deze blog is geschreven toen ik in m’n nakie zat…