Blog Zimra: Van zoet naar rood

blog zimra geurts

Vrienden die mij al langer kennen zullen het niet geloven, want ik dronk vroeger echt alleen maar zoete wijn. Dit komt denk ik ook deels door mijn Joodse achtergrond en ook omdat ik vroeger alleen maar hield van alles wat zoet was!

Sinds ik met mijn vriend ben (nu alweer 4,5 jaar), ben ik overgestapt op heerlijke, droge witte wijntjes en kan ik er niet meer aan denken om vieze mierzoete witte wijn te drinken. Mijn vriend is een echte horeca-man en heeft dus heel erg zijn best gedaan om mij aan de droge ‘echte’ wijn te krijgen. En nu ik inmiddels allang weet hoeveel lekkerder dat is, ben ik daar heel blij over, maar bij rode wijn bleef ik ver vandaan.

Ik mis m’n glas

Dat is dus het grappige en het leuke van je smaakpapillen: die blijven je hele leven veranderen. Vroeger had ik bijvoorbeeld echt een bloedhekel aan champignons, nu gooi ik ze bijna overal doorheen!

Omdat ik nu zoveel bewuster bezig ben met eten en bewegen, drink ik ook veel minder alcohol. Af en toe heb ik toch wel zin in een lekker wijntje op de bank met een goeie film, serie of boek. Ik begon mijn rustgevende glas echt weer een beetje te missen.

Lijnen? Ga aan het rood

Dus ben ik diehard gaan googelen wat nu precies wordt aangeraden en afgeraden en waarom. Hier zijn natuurlijk een hele hoop verschillende dingen over te vinden, maar over het algemeen hebben bijna alle artikelen één ding gemeen: rode wijn is het sterkst aan te raden, zelfs met lijnen! De één dikt het natuurlijk wat meer aan dan de ander, want echt hard bewijs is er uit alle onderzoeken nog niet gekomen.
Voor mij was het genoeg reden om toch maar weer een lekker glas rode wijn te schenken en te kijken hoe ik me daar tegenwoordig bij voelde. Vanaf de eerste slok vond ik het eigenlijk gewoon hartstikke lekker – ik genoot er oprecht van.

Ik denk dat het alweer zo’n twee jaar geleden is dat ik het überhaupt voor het laatst probeerde. Zonde, toch? Nu kan ik heerlijk genieten van een glaasje rood, ik vind het denk ik – stiekem – zelfs al iets lekkerder dan wit…

Maar: met mate

Mijn eerste glas rood is nu zo’n twee weken geleden en tot nu toe merk ik nog geen enkele slechte reactie aan mijn lijn of bijvoorbeeld mijn spijsvertering/vetverbranding. Maar dat ligt natuurlijk ook vooral aan de mate! Net als met al het andere lekkers, gaat het er hierbij vooral om dat je het bij max twee (ik schenk er nu af en toe maar 1) glaasjes houdt. Hierbij raad ik zeker rood aan, want ik merk tot nu toe in ieder geval écht dat dit een minder slechte reactie op mijn lichaam en lijn heeft dan bijvoorbeeld een glaasje wit of een ander alcoholisch drankje. Cheers ladies! 😉

Foto: Hans-Peter van Velthoven