Blog Zimra: De welbekende jojo

Nee, ik heb het hier niet over het speelgoedstuk: de meeste vrouwen denken bij ‘jojo’ ongetwijfeld aan iets heel anders. Juistem, dat schommelen in gewicht waar wij allemaal zo goed in zijn.

Een crash-dieetje volgen en even snel flink wat kilo’s afvallen is zo moeilijk nog niet, maar het gewicht er vervolgens af houden is voor ieder mens een onmogelijke opgave. Als ik jullie nu de vraag stel wie er ooit een crashdieet heeft gevolgd in zijn leven, zal het antwoord waarschijnlijk zo vaak ‘ik’ zijn dat je er behoorlijk van schrikt.

Redelijk drastisch

Terwijl het zo ongezond is en compleet averechts werkt! Nu is het bij mij wel redelijk drastisch geweest en gaat het om maar liefst 10 tot 13 kilo die ik binnen een korte periode kwijtraakte en vervolgens weer aankwam. Dit kwam omdat ik ook ontzettend drastische en ongezonde maatregelen trof om af te vallen. Denk aan uithongeren, of gezellig hele maaltijden uitkotsen, soms wel drie of vier keer op een dag. Was ik dit weer even zat, dan kwamen de verloren kilo’s allemaal weer fijn terug – plus elke keer weer met een leuk extraatje. Een vicieuze cirkel waar je in vast raakt en waar je letterlijk gek en erg ongelukkig van wordt.

Kapot lichaam

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: alsjeblieft, begin hier niet aan. Je maakt echt je lichaam kapot, het is vreselijk ongezond en werkt dus overduidelijk averechts. Er komt namelijk voor iedereen een moment waarop je tot een punt komt je zo ongelukkig te voelen door deze ontzettend vermoeiende ‘eetstoornis’-methodes van gewicht verliezen en proberen op dat gewicht te blijven, dat je er even mee stopt, omdat je gewoon fysiek en mentaal op bent. En dan gebeurt juist datgene waar je zo bang voor bent en waar je zo obsessief tegen vecht… je komt aan! Oftewel ‘je wordt dik, moddervet’ – in jouw ogen.

De grote grap is dat ik ben begonnen met dit alles omdat ik mijzelf in de allereerste foto ‘dik’ vond. Ranzig, vet, imperfect, lelijk zelfs, terwijl ik er nu van droom om er zo weer uit te kunnen zien. Dus dames, do yourself a HUGE favor en stap uit die vicieuze cirkel, het is niet onmogelijk. Wat juíst onmogelijk is, is op deze manieren af te blijven vallen en op deze manieren het eraf proberen te houden.

Is het echt nodig?

Probeer eerst eens niet zo kritisch op jezelf te zijn en stel jezelf de vraag of het nou echt nodig is zo veel af te moeten vallen als wat jij wilt. Haal daar twee kilo vanaf en je ziet er waarschijnlijk ook al prachtig uit!

Ik zie er momenteel allerminst uit zoals op de allereerste foto, omdat ik die vicieuze cirkel heb doorbroken. Juist daarvoor ben ik trots op hoe ik er op dit moment uitzie, ook al is dat niet op mijn allerslankst. Ik ben gelukkig en voel me veel lekkerder en gezonder.
Nu op de enige juiste, effectieve manier met veel geduld en een gelukkig, vrij gevoel van binnen weer een paar kilo eraf, maar niet onnodig veel. Want perfectie bestaat toch niet – mooi is gewoon al mooi genoeg. 🙂

Auteursrecht: ginasanders / 123RF Stockfoto