Blog Zimra: Zo kom je onder een afspraak uit

blog zimra geurts

Het overkomt iedereen weleens: je hebt een afspraak gepland, maar vlak voordat je de deur uit moet heb je eigenlijk meer zin om te chillen op de bank. Hoe kom je dan het beste onder deze afspraak uit?

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik niet meer zo van de afspraken ben, omdat ik erachter ben gekomen dat dat voor mij veel beter werkt. Gelukkig zijn mijn beste vriendinnen precies zo. Het liefst plan ik niet weken van tevoren een chillen/wijntjes drinken/uitgaan-achtige afspraak in, omdat je niet weet of je daar op dat moment wel zin in zal hebben. Ik vind het fijner om twee of drie dagen van tevoren te appen met de vraag om weer even gezellig te chillen.

Geen smoes

Op deze manier kan het – door drukte aan beide kanten – sneller gebeuren dat er een tijd voorbij vliegt zonder dat je elkaar ziet, maar als dat het geval is trekken mijn vriendinnen en ik vanzelf op tijd aan de bel en komt het wel weer goed.

Maar mocht je dus een afspraak hebben staan waar je stiekem even geen zin in of de put voor hebt, verzin dan niet één of andere smoes. Dat werkt eigenlijk het slechtst. Wees gewoon zo eerlijk mogelijk, zonder dat dit verkeerd zou kunnen vallen bij de ander. Breng het dus niet als  ‘Hey, ik heb eigenlijk toch geen zin om nu wijntjes met jou te drinken’, maar leg uit dat je moe bent en even een ‘plof-op-de-bank-en-verder-niks-behoefte’ hebt en dat het je heel erg spijt (belangrijk)!

Rotgevoel

Als je toch een smoes gebruikt, zit je waarschijnlijk de hele avond lang op de bank met een rotgevoel en dat is allesbehalve relaxed. Dus probeer zo eerlijk mogelijk te zijn, want ook in dit geval duurt eerlijkheid toch echt het langst. Ook raad ik aan om dit zo snel mogelijk te melden, zodat je vriend(in) wellicht nog andere plannen kan maken. Voel je bijvoorbeeld al de dag voor de afspraak dat het ‘m toch niet gaat worden, handel daar dan meteen naar! Zo is de kans kleiner dat je vriend(in) echt boos wordt en kunnen jullie allebei toch een fijne avond hebben.

Beeld: Hans Peter Velthoven