Blog Sophie: Slaapgebrek

slaapgebrek

De komst van een baby staat garant voor slapeloze nachten. Dat weet je. Daar stel je je op in. Zo ook ik. Nu mag ik eigenlijk niet klagen, want onze C3 sliep na vier weken al door. Dus zijn er best wat mensen die zich afvragen waarom ik er dan toch uitzie als een zombie. Het antwoord is: A2, onze middelste, ook wel bekend als de Vrolijke Sloper of de Misthoorn. Ja, ze zit weer in een fase.

Het is hier in het zuiden nog steeds zomervakantie. Sommige vrouwen zien er dan weer tegenop om volgende week weer in het ritme van school te moeten komen. Ik kan niet wachten. Als je toch tussen vijf en zes uur ’s morgens wakker bent, moet het wel haalbaar zijn om rond half negen op het schoolplein te staan, toch?

Late fles

A2 heeft eigenlijk altijd heel erg goed geslapen. Het maakt ook niet zo veel uit wanneer je haar op bed legt, want ze valt meteen in slaap, of het nu rond 10.00 uur of 13.00 uur is. Ook ’s avonds is het geen probleem. Tanden poetsen, verhaaltje, slaapzak en zzzzzz, ze is al vertrokken. Jammer dus dat ze ’s nachts een keer of vier huilend wakker wordt en ’s morgens niet meer in slaap te sussen is. En ik vind vijf uur, half zes en zelfs zes uur gewoon nog te vroeg. Zeker omdat er nog een late fles voor C3 is.

Dus ging ik experimenteren. Nooit doen natuurlijk, altijd gewoon deze fase afwachten. Ik haalde er een slaapje af. Ik legde haar iets later op bed (kansloos: ze was nog vroeger wakker). Ik gaf haar weer een half papflesje voor het slapengaan (misschien had ze wel honger). Er kwam een nachtlampje. Ik gooide zes extra spenen in het bed (zodat ze niet zou gaan loeien omdat ze haar tut kwijt was). Ik isoleerde haar kamer. Ik zocht op internet naar slaappillen voor peuters…

Keelamandelen

Nee, dat deed ik niet natuurlijk. Er ging (best wel laat) ineens een lampje branden. Over een paar weken moeten haar keelamandelen worden geknipt. Iets wat we al maanden uitstellen vanwege haar jonge leeftijd. ’s Nachts echter stopt ze wel eens met ademen en als ze daar weer mee begint, rochelt en snurkt ze alsof ze al vijftig jaar Van Nelle Zware Shag weg paft. Ze wordt uitgeput wakker en zou om 10.00 uur zelf alweer naar bed willen.

Ik hoop dus dat het na die operatie beter gaat. Nog even afzien. En anders moet het maar weer op de harde manier: een tweejarige, recalcitrante peuterpuber uitleggen dat mama NIET voor zeven uur haar bed uitkomt. Ik ben benieuwd hoe de Misthoorn daarop zal reageren…