In je blote kont

Rokjesdag. Een gevleugelde kreet als de temperatuur boven de 20 graden uitkomt en veel dames in Nederland de witte benen weer voorzichtig laten wennen aan het zeldzame zonlicht. Heerlijk toch? Nog nooit gehoord dat iemand hier problemen mee had. Toch klinkt er ieder jaar weer, als de zomer haar intrede doet in ons land, een verhitte discussie over in hoeverre (en in welke hoeveelheid) je jouw vleeswaren mag delen met je medemens op de werkvloer.

Wie herinnert zich niet de boze postbodes tien jaar geleden die van hun baas geen korte broek mochten dragen onder werktijd? Als je het mij vraagt belachelijk, want wie neemt daar nu aanstoot aan? Zolang hij zijn broek en shirt maar aanhoudt als hij de post bij mij in de gleuf gooit. En ook nu is er weer zo’n nonsens discussie gaande (ja mensen, wij hebben pas echte problemen in dit land) tussen Vlaardingse havenarbeiders en hun directie, van wie zij geen korte mouwen mogen dragen. Uit veiligheidsoverwegingen.

Mmmm….beetje raar. Veiligheid voor wat? Tegen UV straling kun je je beschermen (smeren, smeren en nog eens smeren) en ik weet niet van wat voor katoen de shirts nu gemaakt zijn, maar knap stofje dat bestand is tegen een container die naar beneden komt. Een non argument als je het mij vraagt. Maar goed, het geeft wel aan dat er nog altijd verschillend gedacht wordt over de kleding-voorschriften op de werkvloer.

Niet voor niets doken er vorige week toen het heel even tropisch was de websites magikeenkortebroekaan.nl en magikeenafritsbroekaan.nl op. Hilarisch, maar tegelijkertijd ook tekenend voor hoe betuttelend er soms met kledingvoorschriften wordt omgesprongen.

Iets anders is het, als het kinderen betreft. Die moet je nog enigszins tegen zichzelf beschermen op dat gebied, vind ik. Want hoe raar is het dat ouders zich wel druk maken over de foto’s op internet als hun kroost een jaar oud is (lees de blog van Lisette), maar diezelfde spruit op haar zestiende wel met een minirok tot net over haar spaarpotje naar school laten gaan?

Ik begrijp best dat er nu scholen zijn waar er discussie is over kledingvoorschriften. Waarbij zelfs het woord ‘uniform’ voorbij komt. En ik geef ze groot gelijk. Oké, ik ben misschien wat preutser aangelegd dan de huidige generatie, maar ik zie af en toe rokjes voorbij komen die nog maar net de kwalificatie ‘riem’ verdienen. Om nog maar te zwijgen over de broekjes waar de blozende wangetjes vrolijk onderuit kijken. “Kind, koop toch gewoon iets in de goede maat”, denk ik dan vaak.

Dat je als professioneel puber schaars gekleed gaat, dat moet je tot op zekere hoogte helemaal zelf weten. Al hoop ik altijd wel dat er dan nog ouders in het spel zijn die je hierbij adviseren (lees: je opsluiten op je kamer als je nog minder stof aan je lijf hebt dan de chihuahua van de buurvrouw). Maar op school hoor je je fatsoenlijk te kleden. Punt.

Leraren moeten gewoon biologieles kunnen geven, zonder afgeleid te worden door ter plaatse aanwezige praktijkvoorbeelden die uit naveltruitjes puilen. Een beetje bloot mag, maar wat is er mis met een leuk hemdje en een normale minirok? Een beetje middelbare school lijkt af en toe wel op een tippelzone bij 25 graden en hoger….

Het zal wel gewoon heeel stoer zijn. Ik zal het allemaal wel niet begrijpen. Nou goed dan, als je dan toch zo graag in maar 5 mm tricot naar school wilt, doe het dan gewoon helemaal goed. Ga dan gewoon in een C-string of ga helemaal met de billen bloot.

Maar ja, dan dient het volgende probleem zich natuurlijk aan. Waar laat je dan je spiekbriefje?

Bron foto: DancesWithLight