Boekrecensie: Dinsdag is voorbij

Na Blauwe maandag komt schrijversduo Nicci French nu met een tweede boek over psychoanalyticus Frieda Klein, die tegen wil en dank betrokken raakt bij een nieuwe zaak van de Londense politie in Dinsdag is voorbij. Al na een paar pagina’s was ik weer volledig opgeslokt in het verhaal.

Gelukkig maar
In dit boek wordt een man dood aangetroffen in het huis van een verwarde vrouw, die lijkt te lijden aan een psychische aandoening. Om die reden haalt Karlsson, de inspecteur die op de zaak wordt gezet, Frieda erbij: kan zij misschien praten met deze vrouw? Zo raakt Frieda, die nog niet volledig is bekomen van de zaak uit het vorige boek, opnieuw betrokken bij een moordonderzoek. En gelukkig maar. Want terwijl de politie het al snel wil opgeven en de moord in de schoenen wil schuiven van de verwarde vrouw in wier huis de man werd aangetroffen, kijkt Frieda verder dan haar neus lang is.

Onmogelijk te doorgronden
Dinsdag is voorbij laat nog meer dan Blauwe maandag zien hoe intelligent en scherp Frieda is. Soms een beetje té, naar mijn mening, waarbij de politie wordt weggezet als een gemakzuchtig zootje dat zijn schouders ophaalt over een ernstige moord terwijl Frieda zich erin vastbijt. Dat is ongeloofwaardig en onnodig. Maar buiten dat minpuntje is dit tweede deel weer een topboek. Het plot steekt geniaal in elkaar, je krijgt telkens iets meer informatie en kunt proberen de puzzel in elkaar te passen, maar het helemaal doorgronden is onmogelijk.

Verslaafd
Naast de moord die in dit boek centraal staat komt af en toe nog de zaak uit Blauwe maandag terug. Hoe precies, zal ik niet verklappen, maar Frieda is nog niet verlost van de karakters die met deze vorige zaak te maken hadden. Een goede vondst van Nicci French. In een boek kun je namelijk een zaak afsluiten, maar het zal altijd een nasleep hebben, en dat wordt in Dinsdag is voorbij duidelijk. Bovendien is het een slimme manier om de lezers verslaafd te maken aan de serie. Ik weet in elk geval zeker dat ik het volgende deel ook zal lezen.

© foto: Anthos